Pensiunile şi hotelurile din Delta Dunării se pregătesc să îşi primească oaspeţii, odată cu minivacanţa de Paşte. Situaţia nu este una tocmai bună pentru refugiaţii ucraineni cazaţi în aceste locaţii, numai la Sarichioi agenţii economici solicitând relocarea unui număr de 18 refugiaţi.

„În prezent în comună există 64 de refugiaţi. Unele pensiuni deja solicită relocarea refugiaţilor cazaţi. Noi căutăm soluţii de relocare. În localitatea Sarichioi s-a redus numărul de persoane refugiate pentru că unii au plecat înapoi acasă în Ucraina, iar alţii în ţări precum Franţa, Spania sau unde şi-au mai găsit rude şi prieteni care le-au oferit anumite condiţii. Am înţeles că unii care sunt din Ismail s-au speriat de bombardamente în primele zile, dar nu se întâmplă nimic acolo, alţii pur şi simplu au decis să se ducă spre casă.  Fiecare pensiune are o anumită perioadă în care are rezervări făcute. În general, până la Paşte foarte puţine dintre pensiuni deschid şi nu ar fi nevoie până atunci de relocare, dar sunt altele care vor să zugrăvească. În momentul de faţă circa 18 persoane ar trebui relocate”, ne-a declarat primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen.

Pentru şase din cele 18 persoane Primăria Sarichioi caută soluţii în ceea ce priveşte cazarea.

„Spaţii ale primăriei nu avem, iar în sala de sport nu avem bucătărie şi condiţii ca ei să îşi gătească. Vom reloca şase persoane în sediul Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Sarichioi, unde acum sunt trei persoane cazate. Vom mai reloca la o persoană fizică şase oameni, iar pentru ceilalţi şase vom încerca să identificăm până la momentul zero o locaţie”, a precizat primarul Vitali Finoghen.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.