Primăria Tulcea a depus marţi cerere de finanţare în valoare de circa 16 milioane de euro, pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru proiecte de reabilitare energetică a unor blocuri de pe strada Babadag, a unor licee din municipiu, dar şi a unor instituţii publice locale.
În acest context, mai multe proiecte de hotărâre au fost aprobate marţi de consilierii locali, în cadrul unei şedinţe extraordinare.
„Pe clădiri rezidenţiale avem disponibili peste 5 milioane de euro, iar pe clădiri administrative 11 milioane de euro. Pe consolidare nu depunem, pentru că nu mai este plafon disponibil, dar o vom face imediat ce vor fi disponibile nişte sume. Vom depune pentru blocurile 4, 6, 7, 8, 9, 10 de pe strada Babadag pe programul de eficientizare energetică din cadrul PNRR. Suma maximă eligibilă este de 5.259.212 euro. Pe axa de renovare clădiri publice vom depune proiectul de modernizare a sediului Poliţiei Locale. Acesta este un vechi proiect depus pe POR, care nu a prins finanţare”, ne-a declarat iniţiatorul proiectelor de hotărâre, viceprimarul George Şinghi.
Primăria Tulcea mai solicită fonduri pentru reabilitarea energetică a clădirilor liceelor de Artă „George Georgescu”, Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, Economic „Delta Dunării”, Grădiniţei nr. 12, instituţii publice, dar şi clădiri monument istoric.
„Mai avem reabilitarea energetică a clădirii Liceului de Artă <<George Georgescu>>, a imobilului Colegiului Dobrogean <<Spiru Haret>>, clădirea fostului tribunal, dar şi Liceul Economic <<Delta Dunării>> unde avem două proiecte. Unul din proiecte în valoare de 21 de milioane de lei a prins finanţare pe vechiul POR pe consolidare şi dotare, iar a doua componentă de 28 de milioane de lei nu prinsese finanţare pe POR pe eficientizare energetică, având o componentă de consolidare care nu era finanţată şi nu a trecut. Suntem în situaţia în care avem pe vechiul POR cele două proiecte pentru Liceul Economic. Proiectul de 28 de milioane a fost depus pe PNRR şi dacă prinde finanţare vom avea întreaga reabilitare. Un alt caz de două proiecte pentru acelaşi imobil priveşte Grădiniţa nr.12. Mai avem clădiri monument istoric de pe strada 14 Noiembrie, numerele 26, 3 şi 24 A. De asemenea, avem reabilitarea sediului Casei Căsătoriilor de pe strada Gloriei”, a precizat viceprimarul George Şinghi.
În cadrul şedinţei de marţi a mai fost aprobat un proiect de hotărâre ce vizează documentaţia tehnică pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de apă de pe străzile Bacului şi Viticulturii.
Primăria municipiului Tulcea a obţinut finanţare europeană în valoare totală de peste 9,2 milioane de euro în prima zi în care a început să funcţioneze PNRR. Suma de 9.297.647 euro, adică 45.769.526,89 de lei, va fi folosită pentru reabilitarea energetică şi consolidarea unor blocuri de pe strada Gării şi din zona străzii Isaccei şi pentru realizarea a nouă staţii de încărcare electrică.