„Tulcenii trebuie să stea liniştiţi, vom depune proiecte pentru fiecare bloc”
Primăria Tulcea a reuşit să obţină finanţare europeană în valoare totală de peste 30 de milioane de euro pentru reabilitarea a 21 de blocuri şi a nouă clădiri publice, în mare parte unităţi de învăţământ, în cadrul componentei C5 – Valul renovării cuprinsă în Programul de Redresare şi Rezilienţă.
Municipiul Tulcea a obţinut finanţare europeană în valoare totală de 30.275.603 euro, exclusiv TVA, din care 14.949.263 euro pentru 21 de blocuri şi 9 staţii de încărcare, iar 15.326.340 euro pentru 9 clădiri publice şi 18 staţii de încărcare.
Pe lista unităţilor de învăţământ ale căror clădiri vor fi reabilitate se află Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”, Colegiul Economic „Delta Dunării”, Liceul de Arte „George Georgescu”, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 19 „Dumbrava Minunată”, Şcoala I.L. Caragiale şi Liceul Tehnologic „Brad Segal”.
„Noi ne bucurăm că am reuşit să depunem pe tot ceea ce s-a deschis pentru prima dată pe acest exerciţiu financiar pe PNRR şi am luat cei mai mulţi bani din tot judeţul, atât la blocuri cât şi la clădiri. În momentul în care vor intra în finanţare vom avea şi cheltuieli din bugetul local, pentru că unele nu acoperă în totalitate diversitatea lucrărilor. Spre exemplu, Spiru Haret are clădire de patrimoniu şi pe lângă cele două milioane pe care le-am obţinut vor fi şi alte lucrări care nu ţin de eficientizare şi le vom pune din bugetul local. Chiar dacă vom contribui cu 50%, tot reprezintă un ajutor enorm. Aici probabil vom pune încă vreo două milioane de euro, pentru că este clădire de patrimoniu şi pe lângă ceea ce ţine de instalaţii termice, izolări specifice, vom avea şi lucrări de consolidare sau neprevăzute care în timpul execuţiei proiectului tehnic se vor vedea. Una este să faci o lucrare cu 4-5 milioane de euro din bugetul local, şi alta este să pui jumătate. La unele vom pune mai puţin pentru că nu sunt de patrimoniu, cum este clădirea Liceului Economic care a obţinut o sumă foarte mare deoarece este şi suprafaţa de desfăşurare foarte mare”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Unele dintre aceste şcoli au avut iniţial proiecte începute în urmă cu mulţi ani, investiţii care însă nu s-au concretizat din diverse motive tehnice.
„Proiectele începute în urmă cu câţiva ani nu au fost făcute corect. Fiecare clădire aproape avea câte două proiecte, unul de dotări şi unul de consolidare. Au fost făcute foarte prost şi amestecate între ele, în sensul că la unul se punea conducta, iar la altul zidul. Acestea nu puteau fi făcute decât împreună şi din păcate nu au prins finanţare la pachet în mandatul trecut. Acum am prins finanţări noi pentru toate aceste deficienţe”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
În ceea ce priveşte eficientizarea energetică a blocurilor din municipiu, edilul le transmite tulcenilor faptul că vor fi depuse proiecte pentru fiecare unitate locativă.
„Ceea ce este important este că în privinţa blocurilor am obţinut acceptul aproape al tuturor asociaţiilor. Noi atât am avut disponibil pentru judeţul Tulcea. Puteau să depună pentru blocuri toate localităţile din mediul urban sau rural. Noi am fost mai bine pregătiţi şi am depus de la început, cu excepţia localităţii Maliuc, care a depus pentru şapte din cele opt blocuri. Am depus pentru toate componentele în care blocurile tulcene se încadrau. Acum s-au încadrat la fonduri 21 de blocuri, iar restul le vom depune din ce rămâne din PNRR când vor mai fi sesiuni sau când vor apărea programele pe POIM. Deci, tulcenii trebuie să stea liniştiţi, căci vom depune proiecte pentru fiecare bloc în parte. Vrem să avem un oraş care să fie cât mai frumos şi prin reabilitarea blocurilor. Prin consolidare se face un bloc nou şi totodată schimbă aspectul oraşului”, a subliniat primarul Ştefan Ilie.
Edilul a amintit faptul că în prezent în procedură de licitaţie se află proiecte prin care se vor achiziţiona autobuze electrice şi se vor reabilita străzi, urmând ca unele şantiere să fie deschise în a doua jumătate a acestui an.
„Suntem în licitaţie în stadiu avansat pe proiectare şi execuţie pentru autobuze electrice şi reabilitarea străzilor Mahmudiei şi Eternităţii unde va dispărea piatra cubică, reasfaltarea străzilor Isaccei şi Babadag. Mai sunt în licitaţie proiectele, unul pentru zona trasee auto care are ca termen de clarificări luna aprilie şi unul pentru zona de Vest, unde investiţia este verificată de ANAP. Mai avem două proiecte de reabilitare a străzilor pe PNI pentru care aşteptăm evaluarea. În teorie, dacă ele vor obţine finanţare, în practică vom avea deschiderea şantierelor în a doua jumătate a acestui an şi cele mai multe anul viitor”, a subliniat Ştefan Ilie.
Plouă în şcoli: directorii aşteaptă investiţiile
Unul dintre proiectele pentru care s-a obţinut finanţare europeană de 5.953.612 euro este cel de modernizare a Colegiului Economic ,,Delta Dunării”, prin eficientizare energetică, inclusiv pentru şapte staţii de încărcare electrică.
„O propunere de proiect a mai existat, iar studii de fezabilitate s-au făcut de prin 2015-2016. O reabilitare a existat doar pe internatul de fete, dar şi acest lucru cu peste 10 ani în urmă. Lucrările sunt foarte necesare, foarte multe şcoli au trecut prin reabilitare şi abia aşteptăm să vină şi rândul nostru. Suntem într-o epocă modernă şi trebuie şi noi să ne modernizăm. Pe perioada lucrărilor este posibil ca procesul educaţional să se desfăşoare în schimburi şi este clar că ne vom muta dintr-un corp în altul. Poate va demara pe perioada vacanţei. Aşteptam de foarte mult timp această veste bună. În sfârşit va veni soarele şi în şcoala noastră”, ne-a declarat directoarea Colegiului Economic ,,Delta Dunării”, Camelia Mocanu.
Şi Liceul de Arte „George Georgescu” are nevoie urgentă de reabilitare, în prezent având mari degradări la acoperiş, iar ţevile sunt cârpite an de an. Aici s-a obţinut o finanţare de 749.988 euro pentru reabilitarea prin eficientizare energetică, inclusiv pentru o staţie de încărcare electrică.
„Din 2015 există un proiect de reabilitare termică, <<Program de reabilitare energetică POR/619/3/1″>> conceput pe hârtie, însă concret niciodată nu s-a făcut nimic. An de an au fost solicitate hârtii legate de cheltuieli, precum cele de la Enel, Servicii Publice, Tulcea Gaz, etc., însă doar atât, constatări şi eliberare de hârtii în privinţa cheltuielilor. Cea mai mare urgenţă pentru corpul A din strada Gavrilov Corneliu este sistemul de încălzire şi acoperişul. Toate ţevile sunt an de an cârpite, pocnesc şi pe timp de vară şi pe timp de iarnă. Dacă vor începe lucrările, am putea să ne înghesuim în corpul B, cu greu, dar cumva ne-am descurca dacă toată clădirea era ocupată doar de noi. Însă din 2009, noi împărţim clădirea cu Şcoala Nr. 5, clasele primare şi grădiniţa”, a precizat directorul Liceului de Artă „George Georgescu”, Claudia Grigore-Pahom.
În procedură de licitaţie se află execuţia lucrărilor pentru proiectul „Reabilitare clădire, internat – Liceul Teoretic <<Grigore Moisil>>”. Şi aici sunt înregistrate probleme atunci când plouă, apa ajungând în clădire.
„Clădirile noastre sunt de prin anii 1970. Acestea au fost în permanenţă întreţinute din fondurile noastre proprii sau cu ajutorul Primăriei, în interior. Noi avem cu adevărat probleme la acoperiş, pentru că ne plouă în casă. Trebuie izolate şi termic pentru că pierdem căldură. Noi aşteptăm această reabilitare de câţiva ani. Am mai avut un proiect aprobat acum 5 ani, care nu a fost pus în practică. Sperăm ca cel care va câştiga licitaţia să lucreze cu grijă, pentru că între timp ne-am tot dezvoltat în exterior cu parcuri. Ne vom face o strategie din timp, după ce vedem totul aprobat, să anunţăm elevii să îşi găsească chiar şi gazde sau poate să îi îndrumăm către alte cămine şcolare”, a spus directorul Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, Camelia Ivanov.
Sursa de finanţare pentru prestarea serviciilor şi execuţia lucrărilor din cadrul proiectului este Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală estimată a contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor este de 9.644.760,53 lei fără TVA. Ofertele se depun prin intermediul SEAP până la data de 3 mai, ora 15:00.
Pe lista obiectivelor care au primit finanţare prin PNRR se mai află modernizarea sediului Poliţiei Locale, dar şi mai multe clădiri monument istoric.