„Fondurile europene se alocă în funcţie de numărul populaţiei”

Deşi ne aflăm la mijlocul perioadei de autorecenzare, la Tulcea acest proces se desfăşoară destul de greu. În acest context, primarul Ştefan Ilie face apel către tulceni să participe la recensământ, subliniind faptul că fondurile europene se alocă în funcţie de numărul populaţiei.

„Fac apel către toţi tulcenii să participe la recensământ. Este pentru oraşul nostru! De ce este foarte important pentru oraş? Fondurile europene se alocă în funcţie de numărul populaţiei. Dacă noi nu participăm activ vom pierde din punctajele care se acordă la orice selecţie de obţinere a fondurilor nerambursabile. Este mare păcat să ne facem rău singuri şi apoi să ne întrebăm de ce la noi nu este ca în alte localităţi. Toate oraşele şi comunele care s-au dezvoltat au absorbit foarte mulţi bani nerambursabili. Tulcea nu a reuşit asta până acum din cauza lipsei de interes a noastră, a autorităţilor oraşului. Dar dacă până acum doar noi am purtat vina, haideţi să nu fie şi vina comunităţii în viitorul apropiat”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Primarul a precizat faptul că la deschiderea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), municipiul Tulcea a obţinut 99% din banii alocaţi întregului judeţ din componenta C5 „Valul renovării”.

„La deschiderea fondurilor din PNRR am obţinut pentru municipiul Tulcea 99% din banii alocaţi întregului judeţ din componenta C5 <<Valul renovării>>, adică peste 30 de milioane de euro pentru clădiri rezidenţiale multifuncţionale, pentru clădiri publice, multe şcoli şi sedii de instituţii. Deci, se poate dacă există interesul autorităţilor. Urmează alte fonduri europene care ne vor bate la uşă, pentru străzi, transport public, locuinţe pentru tineri, centre medicale specializate sau piste de biciclete. Noi, autorităţile suntem pregătite cu proiecte pentru a concura alături de alte localităţi din judeţ sau din ţară. Însă este foarte important să vă pregătiţi şi dumneavoastră, iar recenzarea este un sprijin important pe care îl veţi da viitorului oraşului”, a subliniat primarul Ştefan Ilie.

Edilul a reamintit, totodată, că în municipiul Tulcea sunt deschise 14 centre de autorecenzare, acolo unde cetăţenii pot primi sprijin în acest proces.

Centrele de autorecenzare asistată funcţionează de luni până vineri între orele 8.00-16.00 şi se află în următoarele locaţii: Complex Fortuna din Piaţa „Sfântu Gheorghe”, Piaţa Vest, etaj 1, Hala Dunărea din Piaţa Veche, etaj 1, str. Socului, nr. 4, bl. 2, parter,  str. I.L. Caragiale, nr. 2 A, Alum Tulcea, supermarket Kaufland, Centrul de îngrijire, supraveghere şi educaţie timpurie Sibell, Aleea Mugurel, nr. 3, Clubul pensionarilor de pe Faleza Tulcea, Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” hol parter, S.C. Coral Plaza SRL, sediul DAPL de pe strada Concordiei, Vard SA, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Tulcea de pe strada Babadag, nr. 11.

Autorecenzarea se face  până la data de 15 mai accesând ttps://www.recensamantromania.ro/.

„Este foarte uşor, iar cei mai pricepuţi în online îi pot ajuta şi pe ceilalţi. Necesită un pic de timp acordat nu doar pentru o problemă personală, ci pentru o datorie civică a întregii comunităţi”, a mai spus Ştefan Ilie.

Autorecenzarea în judeţul Tulcea continuă să stagneze

În judeţul Tulcea, în perioada 14 martie-17 aprilie, la finalul zilei cu numărul 35, ponderea era de 15,9 % din totalul populaţiei rezidente estimate la 1 decembrie 2021, fapt care ne clasează pe locul 38, pe plan naţional. S-au completat astfel 29.235 de chestionare, din care 58% prin ARA şi 41,5%  chestionare completate individual.

Situaţia chestionarelor completate la nivelul localităţilor tulcene se prezintă constantă, localităţile fruntaşe fiind în continuare Hamcearca şi Ostrov, iar la polul opus Topologul şi Mihail Kogălniceanu.

„La nivelul judeţului avem 29.235 de chestionare finalizate, adică 15,9%. Fruntaşii pe zona rurală sunt localităţile Hamcearca, cu 49,5 % şi 623 de chestionare completate, Ostrov, cu 47,7% şi 742 de chestionare şi Ceatalchioi, cu 42,7% şi 263 de chestionare. Codaşii clasamentului sunt cei din Mihail Kogălniceanu, cu 94 de chestionare şi 3,8% pondere, Topologul, 111 chestionare şi 2,7%  şi Beidaud, unde nu s-a schimbat nimic în ultima săptămână, cu 26 chestionare şi 1,8% pondere. Municipiul Tulcea ocupă poziţia 17 la nivel de judeţ, cu 18,4% şi 11.583 de chestionare completate, din care 26,5% ARA, adică 3.070 chestionare şi 73,4% chestionare completate individual, însemnând 8.513 chestionare”, ne-a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Tulcea, Mihaela Condrat.

La nivel naţional au fost completate 3.873.341 de chestionare, adică 20,8% pondere, din populaţia estimată, din care 62,2%  sunt chestionare completate cu ajutorul recenzorilor ARA (autorecenzare asistată), iar 37,8% completate individual.

La 7 zile de la autorecenzare, pe baza CNP-ului persoanei, se poate descărca de pe site-ul www.recensamantromania.ro dovada autorecenzării pentru chestionarele valide şi completate integral.