Ieri, în Piaţa Civică s-a dat startul Târgului Expoflora, un eveniment ce stârneşte an de an interesul tulcenilor. Peste 30 de producători de flori şi meşteri populari din 11 judeţe dau culoare şi mireasmă timp de trei zile oraşului nostru, eveniment ce include şi activităţi pentru copii.
Vremea călduroasă i-a făcut pe zeci de tulceni să iasă ieri dis de dimineaţă din casă, unii pentru a-şi delecta privirea, iar alţii pentru a-şi îmbogăţi grădinile cu unele dintre cele mai variate sortimente de flori.
Printre producătorii prezenţi la expoziţia dendro-floricolă cu vânzare „Expoflora” sunt şi Lenuţa Pletea şi Dorina Ţăranu, din Văcăreni.
„Oferim flori sezoniere, respectiv muşcate, petunii, răsaduri, cerceluş, muşcate zonale şi aranjamente. Preţurile pornesc de la 20 de lei, 25 de lei, 30 de lei, şi depind de floare, mărimea ei şi câte flori sunt în ghiveci. Am avut clienţi de dimineaţă care au cumpărat în general flori cu agăţători. Şi răsadurile de grădină au mers binişor. Suntem prezenţi aici la fiecare târg al florilor unde avem oportunitatea de a arăta că producem marfă de calitate la preţuri bune”, ne-a spus Lenuţa Pletea.
Florin Ariton vine din Galaţi şi este prezent pentru a şasea oară la târg. Acesta oferă clienţilor o gamă variată de răsaduri şi flori, iar preţurile au rămas neschimbat, chiar dacă au crescut costurile de producţie.
„Avem o gamă variată de răsaduri pentru grădină, flori pentru terase, balcoane, foişoare şi aranjamente. Acestea sunt atât pentru soare cât şi pentru umbră. Preţurile sunt accesibile şi au rămas cele de anii trecuţi, chiar dacă costurile noastre de producţie au crescut din cauza scumpirii gazului şi a energiei electrice. Până acum clienţii au preferat să cumpere răsaduri pentru grădină care pornesc de la 2,5 lei. Florile pentru terase se pot planta de fiecare în parte şi pornesc de la 13 lei. Mai avem muşcate şi petunii curgătoare la 25 de lei preţul pe ghiveci. Aceasta este a şasea ediţie a târgului la care particip şi a fost foarte bine până acum”, a precizat Florin Ariton.
Aflată pentru prima dată în cadrul târgului împreună cu soţul său, Lica Anca Mirela Gheorghe, din Sinaia, oferă spre vânzare vaze, boluri şi ghivece pentru flori din ceramică lucrată şi pictată manual.
„Oferim clienţilor produse pictate în ulei pe pânză, ceramică lucrată şi pictată manual şi sticlă pictată. Avem vaze, boluri, ghivece de flori, carafe. Preţurile se încadrează între 30 şi 50 de lei, iar la pictura în ulei pleacă de la 80 de lei până la 250 de lei. În mare parte, oamenii aleg să cumpere ghivece pentru flori. Soţul meu este cel care se ocupă de pictură, iar în funcţie de complexitate durează între 15 şi 20 de minute”, ne-a spus Lica Anca Mirela Gheorghe.
În acest an au venit la Tulcea expozanţi din judeţele Sibiu, Galaţi, Cluj, Dâmboviţa, Prahova, Alba, Brăila, Constanţa, Argeş, Vaslui şi, bineînţeles, Tulcea.
Astăzi şi mâine, între orele 10.00-13.00 în Piaţa Civică vor avea loc ateliere de creaţie în cadrul cărora autoritatea locală va pune la dispoziţia participanţilor materialele pentru pictură, în timp ce profesori şi elevi de la Liceul de Arte „George Georgescu” şi reprezentanţii asociaţiei „Bucură-te Dobrogea!” îi vor îndruma pe micii participanţi.
„Această ediţie le propune tulcenilor desfăşurarea unor ateliere de creaţie pentru copii şi tineri. Aceştia vor putea exersa pictura decorativă pe diverse obiecte, inspiraţi de natură şi de frumuseţea florilor. Părinţii vor putea aduce la cortul special amenajat diverse obiecte decorative, vaze din ceramică, ghivece din lut, suporturi pentru plante şi alte obiecte, pe care copiii le vor decora, purtaţi de propria imaginaţie”, se arată într-un comunicat al Primăriei Tulcea.
De altfel, în acelaşi loc, ieri seara, Asociaţia Centrul Euro-pean pentru Diversitate, Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Tulcea, Celisea, Societatea Română de Cruce Roşie – Filiala Tulcea, asociaţia Euro Tulcea, Asociaţia de Promovare a Culturii Muzicale Young, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Tulcea, Asociaţia Umanitară Noroc şi Centrul local Lotus al organizaţiei Cercetaşii României au organizat cea de a VI-a ediţie a evenimentului Tulcea ONG Fest.
Parte a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, evenimentul include un spectacol de muzică folk, dans stradal, teatru scurt, târg de suveniruri, demonstraţii de prim-ajutor, distribuire de materiale promoţionale, dar şi jocuri pentru copii.
„Fondurile ce vor fi colectate din vânzarea de mici obiecte realizate de voluntari, vor fi folosite pentru finanţarea activităţilor ong-urilor şi donaţii către cei în nevoie”, se menţionează într-un comunicat al asociaţiei Centrul European pentru Diversitate.