Începând de la 1 noiembrie, nu va mai funcţiona Cazanul de Apă Fierbinte (CAF) al societăţii Energoterm, acesta fiind unul dintre factorii care generează cele mai mari pierderi, fiind supradimensionat prin raportare la numărul actual de consumatori. Acesta va fi înlocuit cu alte trei cazane ce vor avea un consum mai mic.
Astăzi, consilierii locali vor vota un proiect privind aprobarea bilanţului energetic pentru sistemul de alimentare cu energie termică a municipiului Tulcea, respectiv a pierderilor tehnologice de energie termică pentru anul 2020, în care se precizează că pierderile în CAF sunt de peste 29%.
„Avem pierderi destul de mari la producere, iar soluţiile sunt retehnologizarea surselor de producere, respectiv a Cazanului de Apă Fierbinte, ceea ce şi facem anul acesta până la începerea sezonului pe 1 noiembrie. Acesta va fi înlocuit cu alte trei cazane cu un consum mai mic, între 6 şi 6,6 MW. Astfel, va creşte eficienţa producerii şi a randamentului”, ne-a declarat directorul Energoterm SA, Răzvan Teodoru.
În prezent Primăria Tulcea este în curs de întocmire a documentaţiei pentru două proiecte de investiţii, unul pentru înlocuirea CAF şi unul pentru modernizarea echipamentelor centralelor termice şi a reţelelor aferente.
„Pentru modernizarea centralelor termice anul acesta realizăm Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) cu termen de finalizare la 30 iulie, urmând proiectarea, iar de anul viitor execuţia. Această investiţie sperăm să o realizăm cu fonduri europene”, a precizat directorul Răzvan Teodoru.
Din cauza reducerii numărului de beneficiari ai sistemului centralizat de alimentare cu căldură, capacitatea CAF-ului este mult prea mare pentru cantitatea de energie termică solicitată anual de consumatori. Astfel, CAF-ul lucrează în majoritatea timpului în lunile de iarnă, sub 50% din capacitatea sa.
„Din cauza acestui fapt, randamentul CAF este în scădere, acesta reducându-se direct proporţional cu sarcina. Din cauza imposibilităţii CAF-ului de a lucra la sarcini reduse, în lunile de vară, locuitorii municipiului Tulcea care sunt racordaţi la reţeaua deservită de CAF nu beneficiază de apă caldă. Necesarul de energie tehnică pentru preparare apă caldă menajeră este redus, iar CAF-ul nu poate lucra la o sarcină sub 20% din cea nominală. În ceea ce priveşte CT-urile, de asemenea randamentul cazanelor acestora este determinat tot de gradul lor de încărcare, astfel că, din aceleaşi considerente ca mai sus, lucrează cu un randament mai redus care se accentuează în perioada de vară”, se arată în raport.
Conform acestuia, pierderile în reţeaua de transport a energiei termice sunt mari, dar în anul 2021 a fost redimensionată şi înlocuită pe o lungime de 2.4 km.
Energoterm mai are în prezent circa 7.000 de abonaţi, din care aproximativ 3.300 la Cazanul de Apă Fierbinte, iar tulcenii vor în continuare să renunţe la serviciile furnizorului. Un număr de 410 cereri de debranşare au fost depuse la Energoterm anul acesta.
Înfiinţată în luna iulie 2005, societatea Energoterm SA are ca acţionar majoritar Consiliul local al municipiului Tulcea şi este singurul furnizor de agent termic în sistem centralizat din Tulcea.