Pescari recreativi din Tulcea, alături de grupuri şi pescari sportivi din România, vor protesta pe data de 20 iulie, începând cu ora 10.00, în faţa Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor faţă de interdicţia de a  reţine exemplare din patru specii – ştiucă, şalău, somn şi crap.

Luna trecută, câteva zeci de pescari recreativi au protestat în faţa ARBDD, nemulţumiţi că de trei ani nu mai au voie să reţină exemplarele de peşte.

Măsura este considerată discriminatorie de către pescarii amatori, organizatorii protestului, Valentin Şelaru şi Ovidiu Ghionu, susţinând că măsura este discriminatorie prin prisma faptului că pentru alte două categorii de pescari, respectiv cei comerciali şi familiali, nu există asemenea restricţii.

„Împreună cu grupurile şi pescarii sportivi din România urmează să organizăm o acţiune de protest în faţa Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor în data de 20 iulie la ora 10.00. Am trimis adrese către autorităţi pentru obţinerea autorizaţiilor de protest. Sperăm într-o participare consistentă a pescarilor la protest. Subiectele protestului se referă la discriminarea pescarilor din deltă cu privire la interdicţia reţinerii celor patru specii de peşte valoros, respectiv crap, somn, şalău şi ştiucă. Noi credem că discriminarea se raportează la celelalte două forme de pescuit, comercial-industrial şi cel familial, care au voie să reţină cele patru specii”, ne-a declarat coorganizatorul protestului, Ovidiu Ghionu.

Pescarii vor trage un semnal de alarmă şi cu privire la braconajul piscicol.

„Cea de a doua componentă a protestului se referă la braconaj şi încercăm să tragem un semnal serios pe plan naţional cu privire la efectele braconajului piscicol şi la dimensiunea acestuia, de multe ori girat cu legea în mână, tacit sau mai puţin, de către autorităţi. Dovadă este şi ordinul de prohibiţie pentru anul 2022, care în varianta finală nu mai conţine interdicţiile cu privire la folosirea plaselor de pescuit, în special a setcii, pe Dunăre, în Delta Dunării şi la Marea Neagră. Să nu mai vorbim de controalele timide şi de etichetă ale autorităţilor pe zona de pescuit comercial. Braconajul rămâne principala problemă a pescuitului în Delta Dunării şi a atins cote înfiorătoare. Astăzi, când vorbim, canalele Deltei sunt împânzite de plase pe zeci de mii de kilometri”, a precizat Ovidiu Ghionu.

Pescarii recreativi critică şi studiul realizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA) Galaţi cu privire la evaluarea resursei piscicole.

„Deciziile în acest sistem se fundamentează în baza unui studiu realizat de ICDEAPA Galaţi care ridică serioase semne de întrebare cu privire la realitatea informaţiilor şi pertinenţa propunerilor. Din studiu reiese că cele patru specii sunt uşor exploatate şi pe baza acestuia, printr-o decizie politică, s-a impus catch and release numai la pescuitul recreativ sportiv, ceea ce reprezintă o discriminare în opinia noastră. Cu toate acestea, experţii care au realizat studiul au propus catch and release la toate speciile pentru pescuitul recreativ sportiv din Delta Dunării, fără niciun temei ştiinţific sau justificare ancorată în realitate”, a menţionat Ovidiu Ghionu.

Reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit luna trecută cu guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Marian Avram, care au făcut demersuri pentru o revenire asupra prevederilor din Ordinul de prohibiţie ce interzice re-ţinerea exemplarelor din cele patru specii cu valoare comercială ridicată. Ministerul Mediului nu a transmis încă niciun răspuns, potrivit guvernatorului Gabriel Marinov.

Şi anul trecut, pescuitul sportiv la ştiucă, şalău, somn şi crap s-a desfăşurat doar în sistem „prinde şi eliberează”.