Atribuirea locurilor în parcările de reşedinţă va începe pe 25 iulie, cu loturi de 1.000 de locuri în cartierul Dallas, ANL Cocor şi ANL Izvor, potrivit viceprimarului George Şinghi.

Prima etapă în atribuirea locurilor de parcare din parcările de reşedinţă este selectarea locului dorit, completarea datelor de identificare personală şi cele corespunzătoare autoturismului, urmată de încărcarea documentelor.

„Primele atribuiri vor începe pe 25 iulie, deoarece trebuie să decurgă cele 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. În prima săptămână vom începe cu loturi de 1.000 de locuri de parcare. Pe data de 1 august se va finaliza prima etapă. Cetăţenii se prezintă în această perioadă la Biroul Parcări, acolo unde colegii mei discută cu ei şi sunt îndrumaţi printr-un ecran de afişare, info chioşc. Colegii mei stau de vorbă atât la telefon cât şi faţă în faţă cu cetăţenii care doresc să se familiarizeze cu noua procedură”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Întregul proces durează câteva minute, fără ca cetăţenii să fie nevoiţi să se deplaseze la ghişee.

Persoanele care nu sunt familiarizate cu tehnica digitală pot beneficia de asistenţă la Biroul Parcări din cadrul Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului, din partea personalului instruit  în utilizarea aplicaţiei.

Noul regulament de organizare şi funcţionare a sistemului de parcări publice cu plată şi de reşedinţă din municipiul Tulcea a fost votat în luna iunie de consilierii locali cu 11 voturi pentru, opt abţineri şi unul împotrivă.

În municipiu există circa 7.500 de locuri de parcare rezidenţiale, 2.100 de locuri de parcare publice şi în jur de 35.000 de autoturisme cu ITP valabil.

Potrivit noului regulament, atribuirea locurilor de parcare se va face pe loturi, nu simultan în tot oraşul.

Tariful de bază al abonamentului pentru utilizarea unui loc de parcare în parcările de reşedinţă va fi în cuantum de 150 lei pe an. Suma licitată se plăteşte doar în primul an.

Atribuirea se face pe 5 ani, pentru suma de 150 lei pe an, fără a fi nevoie de reînnoirea contractului.

În intervalul de timp 08.00-16.30, de luni până vineri, parcările de reşedinţă vor deveni publice gratuite putând fi ocupate de orice altă persoană decât titularul abonamentului. Titularul abonamentului anual poate ocupa, în această situaţie, orice alt loc de parcare de reşedinţă. După orele 16.30, locul va rămâne exclusiv în folosinţa titularului de abonament.

În proiect se mai menţionează faptul că este interzisă amplasarea de blocatoare pe locurile de parcare de reşedinţă.

Anual, abonamentele atribuite se vizează, după achitarea tarifului de bază pentru utilizarea locului de parcare în parcarea de reşedinţă, respectiv suma rezultată în urma procedurii de atribuire prin licitaţie.

Plata abonamentului se va face anual din momentul valabilităţii abonamentului în aplicaţia online sau la casieria Serviciului Impozite şi Taxe Tulcea. Pentru primul an plata se va face în termen de 5 zile calendaristice de la data atribuirii locului de parcare.