În cadrul unei întâlniri cu preşedintele Grupului PES din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Christophe Rouillon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu a adus în discuţie importanţa investiţiilor în infrastructură pentru România, în general şi pentru judeţul Tulcea, în particular, în vederea asigurării unui sprijin optim pentru statul vecin afectat de conflictul armat deschis la data de 24 februarie 2022.

Europa trebuie definită, în această perioadă, de coeziune, spune preşedintele Horia Teodorescu, iar Guvernul României are toată disponibilitatea în vederea sprijinirii parteneri-lor din Ucraina, dar efortul trebuie să vină din partea tuturor statelor membre.

„Am discutat la cel mai înalt nivel problema susţinerii Ucrainei şi pot să vă asigur că din partea statului român s-au făcut toate demersurile posibile şi există disponibilitate în acest sens. Dar aş dori să plecaţi de la Tulcea cu un mesaj important: România trebuie sprijinită să ducă mai departe proiectele privind porturile din zona de Sud-Est şi mă refer aici la Constanţa, Sulina, Galaţi. Este nevoie de sprijin pentru investiţii în vederea creşterii capacităţii de tranzit. Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că România are nevoie de investiţii în infrastructură, pentru a sprijini Ucraina”, a transmis public preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Mai mult, şeful administraţiei judeţene a menţionat şi tipurile de investiţii care ar fi necesare, inclusiv decolmatări şi alte proiecte pentru infrastructura specifică creşterii capacităţii de transport a cerealelor pe ruta Ucraina – România.

Discuţiile au fost purtate în cadrul unei vizite de lucru a grupului PES din cadrul Comitetului European al Regiunilor, eveniment organizat la Tulcea şi Constanţa, în vederea informării cu privire la modul în care a acţionat Uniunea Europeană pentru susţinerea vecinilor ucraineni. La eveniment au participat şi Eugen Ion, preşedintele filialei Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România, dar şi Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna, organizator al acestei vizite de lucru.

În cadrul întâlnirii, oficialii români au adus în discuţie activităţile întreprinse de statul român în parteneriat cu alte ţări în vederea asigurării de sprijin ucrainenilor.

În cadrul dezbaterilor, preşedintele Christophe Rouillon a insistat asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să asigure securitate (inclusiv alimentară, energetică, etc) şi este esenţial ca în aceste momente dificile toate statele europene să îşi unească forţele pentru acelaşi scop comun.

„Suntem conştienţi de efortul enorm uriaş depus de România în special aici, la graniţa cu Ucraina. Ne dorim cu toţi o Europă dinamică, o Europă cu o economie puternică, dar ne dorim, de asemenea, o Europă marcată de solidaritate, care lucrează pentru cetăţeni”, a transmis Christophe Rouillon.