Zeci de căutători, în principal din zona judeţului Vaslui, cu câini special antrenaţi, au început să îşi facă de anul acesta apariţia în pădurile din Tulcea, acolo de unde culeg ilegal vestitele trufe care se vând cu sute de euro kilogramul.
O pădure din judeţul Tulcea a devenit principala atracţie a căutătorilor de trufe, adevărate bogăţii ale pământului. Săptămâna trecută, Poliţia Tulcea a anunţat că au fost confiscate 15,6 kilograme de trufe negre în zona Ocolului Silvic Cerna. Din informaţiile noastre, 11 persoane care căutau trufe negre cu câini în zona Nifon au fost depistate de personalul silvic din teren. Poliţia a fost alertată, iar prada a fost confiscată.
Surprinzător sau nu, în pădurile din judeţul Tulcea se găsesc trufe negre, care sunt recoltate doar de către firme autorizate. Legislaţia în vigoare prevede ca procedura de cesionare a dreptului de recoltare să se facă prin licitaţie publică sau prin negociere directă, după cel puţin o licitaţie organizată la care se prezintă un singur participant. Pentru prima dată, anul acesta, Direcţia Silvică Tulcea a cesionat prin licitaţie dreptul de recoltare a trufelor de pădure.
Anton Daniel Suciu, reprezentantul Compartimentului Pază şi Protecţia Pădurii, a precizat că în urma licitaţiei s-au încheiat contracte cu o firmă din Caraş Severin pentru ocoalele silvice Babadag, Ciucurova şi Stejaru, iar pentru cele din Cerna şi Niculiţel nu s-au primit oferte.
Contractul prevede că va fi recoltată în total cantitatea de 400 de kilograme de trufe pe sezon din domeniul silvic.
„Direcţia Silvică Tulcea scoate la licitaţie de concesionare dreptul de recoltare a trufelor. Anul acesta s-au încheiat contracte cu o firmă din Caraş Severin pentru Ocoalele Silvice Babadag, Ciucurova şi Stejaru, iar pentru Cerna şi Niculiţel nu s-au primit oferte. Trufele cresc în pământ, iar ca să le găseşti ai nevoie de nişte câini special antrenaţi care să le depisteze. Sunt persoane pregătite care au dotarea necesară. Noi concesionăm dreptul de recoltare, iar firma respectivă are libertatea să angajeze pe cine vrea, inclusiv localnici. Contractul se încheie pe un sezon, în fiecare an scoţându-se la licitaţie. Acesta este pentru dreptul de a se recolta 400 de kilograme de trufe pe acest sezon. Anul acesta este pentru prima dată când am făcut licitaţia. Direcţia Silvică Tulcea prin Regia Naţională a Pădurilor a realizat un studiu. Au fost chemaţi specialişti care au făcut o cartare şi au spus că este posibil să avem trufe”, ne-a declarat inginer Anton Daniel Suciu, reprezentantul Compartimentului Pază şi Protecţia Pădurii.