Un număr de 19 persoane consumatoare de droguri au apelat în primul semestru al acestui an la serviciile Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Tulcea, în creştere faţă de 2021, când pe tot parcursul anului s-au adresat instituţiei 11 beneficiari direcţi şi doi aparţinători, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională Antidrog.
Aceştia au beneficiat de informare, evaluare, şedinţe de consiliere psihologică şi socială individuală, şedinţe de management de caz şi consultaţii medicale.
„Referitor la serviciile de asistenţă integrată oferite persoanelor consumatoare de droguri, acestea au fost accesate, în anul 2021, de 11 beneficiari direcţi şi doi aparţinători – membri ai familiei, iar alţi patru potenţiali beneficiari au fost informaţi cu privire la serviciile de asistenţă acordate de centru. În semestrul I 2022, au accesat serviciile de asistenţă 19 beneficiari direcţi”, se arată în adresa Agenţiei Naţionale Antidrog.
În ceea ce priveşte tipul substanţelor declarate, Agenţia Naţională Antidrog precizează că principala substanţă de consum a fost canabisul, urmată de noile substanţe psihoactive – etnobotanice, cocaină, heroină, tutun, fiind identificate şi situaţii de policonsum respectiv cocaină-MDMA sau canabis -MDMA.
Având în vedere, după caz, criteriul teritorialităţii, respectiv solicitarea unora dintre beneficiari, 10 persoane din care opt pe parcursul anului 2021 şi două în anul 2022 au fost transferate către alte centre pentru asigurarea serviciilor de asistenţă integrată.
„Conform datelor statistice, categoria de vârstă cea mai expusă este cea a tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani. În ceea ce priveşte categoria de vârstă a beneficiarilor de asistenţă asigurate de centru, aceasta se încadrează în intervalul 15-37 ani”, menţionează Agenţia Naţională Antidrog.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.