A şasea ediţie a Festivalului „Dichis’n’Blues”, care a debutat ieri, include ateliere de pictură, robotică şi muzică, demonstraţie de gastronomie tradiţională, lansare de carte, expoziţie foto şi, mai ales, 3 zile de spectacol pe scena de pe Plaja Ciuperca, care vor beneficia de prezenţa unor artişti cunoscuţi: Florin Giuglea Trio, Berti Barbera&Nicu Patoi, Teodora Enache – Brody, Albert Castiglia, Mike Zito Big Bând, Curtis Salgado.

Primarul municipiului, Ştefan Ilie, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Mihai Huleni, au participat ieri, alături de directorul festivalului, Raluca Manole, la conferinţa de lansare a celei de-a şasea ediţii a festivalului Dichis’n’Blues, organizată în perioada 1-3 septembrie 2022, cu cofinanţarea Primăriei Municipiului Tulcea şi Consiliului Judeţean Tulcea.

În deschiderea conferinţei, Raluca Manole a ţinut să sublinieze că festivalul din acest an se bucură de prezenţa unuia dintre cei mai buni muzicanţi de blues din lume, Curtis Salgado.

„Ediţia a şasea ne găseşte într-o nouă locaţie, ceea ce reprezintă o provocare, pentru că este dificil să îţi schimbi locul, însă noi suntem optimişti şi considerăm că locul este, poate, mai ofertant decât Casa Avramide. Suntem foarte bucuroşi şi recunoscători că am avut ocazia să aducem un nume atât de mare şi care este, fără îndoială, cel mai cunoscut interpret de acest gen muzical care a venit vreodată în judeţul nostru. Urmează trei zile de festival, cu trei trupe americane şi trei trupe româneşti. Joi, Florin Giuglea, un prieten al festivalului, care a fost prezent şi la ediţia din 2019, va deschide festivalul, după care va urca pe scenă Albert Castiglia. Vineri seara programul va începe cu Berti Barbera & Nicu Patoi şi va continua cu Mike Zito, un muzician foarte respectat în domeniul blues rockului. Teodora Enache – Brody urcă pe scenă sâmbătă, urmată de marele nume al ediţiei din acest an, legenda Curtis Salgado”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Raluca Manole, di-rectorul festivalului.

Festivalul „Dichis’n’Blues” nu înseamnă doar muzică, el vine la pachet cu o întreagă experienţă pentru copii şi tineri, pentru care organizatorii au pregătit o serie de activităţi interactive, pline de creativitate.

„Vom avea şi alte evenimente, programate în timpul zilei pe perioada festivalului, precum o lansare de carte la Liman, diverse activităţi pentru tineri, o tabără de pictură la Luncaviţa ale cărei activităţi au început de azi, atelier de muzică şi ritm, care este o tradiţie a festivalului nostru şi care are rezervat un moment în ultima seară a evenimentului, în care participanţii îşi pot prezenta creaţia. Mai avem în program şi un laborator de robotică, care se desfăşoară la Liman, joi între 09:00-13:00 şi vineri, între 09:00-11:00. De asemenea, va exista şi un recital de poezii din anii ’50-’60 destinat adulţilor, în seara de vineri, la restaurantul La Liman, unde oaspeţii vor putea servi şi un meniu al anilor ’60”, a adăugat Raluca Manole.

Primarul Ştefan Ilie a îndemnat tinerii să înveţe să aprecieze muzica de calitate, considerând că este unul dintre elementele care definesc personalitatea unei persoane.

„Sunt aici în calitate de reprezentant al Primăriei municipiului Tulcea. Ne bucurăm că am putut fi o mică parte din acest festival, pentru că acest festival este unic în zona noastră şi, chiar dacă aş fi subiectiv, pot spune că este unul dintre cele mai importante festivaluri de blues de la noi din ţară, mai ales din prisma calităţii celor care vin şi cântă aici. Sunt convins că, în timp, acest festival a făcut ca mulţi tineri să îmbrăţişeze muzica de calitate, care nu înseamnă doar bluesul, ci calitatea din orice gen muzical. Într-o lume în care fake-urile şi muzica făcută la repezeală ne învăluie din toate părţile, un festival de calitate nu poate decât să ne readucă cu picioarele pe pământ şi să ne dăm seama că muzica ce dăinuie şi care cultivă un om, indiferent că vorbim de muzică din folclor, clasică, modernă rock sau blues, este cea care ne dă valoare şi personalitate nouă, tuturor. Îndemn tinerii să înveţe să preţuiască muzica de calitate”, a afirmat Ştefan Ilie.

Mihai Huleni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a felicitat organizatorii, remarcând remarcat calitatea evenimentului.

„Vreau să felicit organizatorii pentru că la Tulcea se va desfăşura o nouă ediţie Dichis’n’Blues. Remarc faptul că, de la ediţie la ediţie, nivelul festivalului creşte: participanţi  tot mai importanţi, public din ce în ce mai numeros, o promovarea pe măsură. Se ştie despre festival, se vorbeşte despre el  iar acest fapt este o dovadă a nivelului său superior dar, în acelaşi timp, este rezultatul unei activităţi susţinute, făcută cu pasiune! Vreau să îi felicit, de asemenea, pe toţi cei care sunt parteneri oficiali sau neoficiali ai acestui eveniment. Datorită lor, evenimentul ce se va desfăşura în primele zile din septembrie va fi unul important, mai ales din perspectiva mesajului pe care îl transmite. Cred că este important ca orice eveniment să transmită un mesaj şi, inspirat de antevorbitorii mei, doamna Raluca Manole- director al festivalului, şi colegul meu, Ştefan Ilie, cred că mesajul festivalului parafrazează o cunoscută zicală. Se spune că cine nu are istorie nu are viitor. Festivalul Dichis’n’Blues are o lungă şi frumoasă istorie, are şi viitor. Noi, finanţatorii, suntem bucuroşi că am putut finanţa un eveniment de anvergură dar pentru organizatori urmează 3 zile de muncă obositoare, cu provocări şi situaţii care îi vor pune la încercare dar pe care sunt sigur că le vor depăşi cu bine. Felicitări încă o dată pentru iniţiativă, mulţumiri pentru ceea ce faceţi şi să ne vedem cu bine la festival”, a spus Mihai Huleni.

După doi ani de pandemie, Dichis’n’Blues oferă timp de trei zile o serie de evenimente conexe, de la întâlniri cu jurnalişti, scriitori şi muzicieni, la degustări de vinuri, show-uri gastronomice şi activităţi pentru copii. La Tulcea se vor afla muzicieni ce adună laolaltă 18 premii Blues Music Awards, cele mai importante premii ale blues-ului din Statele Unite. Artiştii care vor urca pe scena amplasată pe plaja Ciuperca reprezintă nume mari ale blues-ului, Curtis Salgado câştigând de 10 ori premiile Grammy de blues, Mike Zito fiind printre cei mai preţuiţi chitarişti contemporani, iar Albert Castiglia fiind nominalizat anul acesta la Blues Music Awards drept „Cel mai bun artist Blues Rock al anului 2022″. Teodora Enache – Brody, Berti Barbera & Nicu Patoi şi trio-ul lui Florin Giuglea sunt artiştii români care şi-au clădit un nume foarte puternic în blues, prin dedicarea şi pasiunea cu care îşi pun în valoare talentul.

În cele cinci ediţii anterioare, Dichis’n’Blues a adus pentru prima dată în România nume cu greutate pe scena de profil mondială, precum Billy Branch, Kenny Neal, Laurence Jones sau Nine Below Zero.

Biletele se pot procura de la Restaurantul La Liman şi online pe www.iabilet.ro
Pagina evenimentului: Facebook
Website: www.danubedeltablues.ro