Trei creşe noi se vor construi în municipiul Tulcea şi oraşele Babadag şi Isaccea, după ce la Ministerul Dezvoltării au fost semnate contractele de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Finanţarea este 100% din fonduri europene.

Primarul Ştefan Ilie s-a aflat ieri la Bucureşti, acolo unde a semnat contractul de finanţare pentru construirea unei creşe medii în cartierul E3 pe strada Spitalului. Aceasta va avea o capacitate de 70 de locuri.

„Creşa este finanţată de PNRR prin Compania Naţională de Investiţii, iar astăzi am semnat contractul cu această companie şi Ministerul Dezvoltării. Are o capacitate de 70 de locuri şi are o valoare totală de 16.640.271,92 lei, din care valoare eligibilă prin PNRR 13.983.421 lei şi TVA de peste 2 milioane de lei, care este şi el eligibil. Raportat la numărul de cereri pe care le-am avut în acest an, cu aceste două creşe rezolvăm un procent foarte mare din nevoile comunităţii. Noi ne-am gândit la trei creşe şi vom depune proiecte în continuare”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea mai are în derulare un proiect de construire a unei creşe în cartierul Lotizare, străzile Coziei şi Balizei, prevăzută cu o capacitate de circa 100 de locuri.

Şi primarul oraşului Babadag, Georgian Caraman, se va afla astăzi la Bucureşti pentru semnarea contractului de finanţare pentru construirea unei creşe de 40 de locuri, în valoare de 2.005.806,54 euro, la care se adaugă şi TVA.

„Joi mă duc să semnez contractul de finanţare la Bucureşti. Mai am un proiect depus pe CNI pentru o creşă de 60 de locuri care este aprobat, dar acum se face finanţarea celor tip. Pentru a satisface nevoile comunităţii avem nevoie de cele două creşe, care sunt prevăzute pe strada Republicii şi Codrului. În prezent avem funcţională o grădiniţă cu program prelungit pentru copii peste doi ani”, a precizat primarul Georgian Caraman.

O altă creşă cu o capacitate de 40 de locuri se va construi în oraşul Isaccea, contractul de finanţare fiind semnat de primarul  Anastase Moraru săptămâna trecută.

„Am semnat contractul de finanţare pentru construirea unei creşe cu o capacitate de 40 de locuri pe strada Câmpia Libertăţii. Suntem trei parteneri în contract, Ministerul Dezvoltării coordonator de investiţii, Compania Naţională de Investiţii ca structură de implementare şi UAT Isaccea beneficiar. Valoarea contractului este de 11.886.811 lei”, a spus primarul Anastase Moraru.

În 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un program ambiţios de construire de creşe noi. Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanţează, în total, construcţia a 124 de creşe, prin care se vor crea 7.450 de noi locuri pentru copii în creşele de stat. Finanţarea construcţiei este acordată integral din fonduri europene şi vizează inclusiv racordarea la utilităţi, autorităţile locale punând la dispoziţie doar terenul.

Creşele vor fi construite conform unui proiect tip, elaborat de Ministerul Dezvoltării, care vine în ajutorul autorităţilor publice locale, şi va diminua semnificativ timpul necesar construcţiei.

Clădirile vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic.