Primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru, şi directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, au semnat, luni, la Isaccea, protocolul de colaborare pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui drum de centură al oraşului pentru traficul greu.

Această investiţie presupune construcţia unui nou drum de acces la vama Isaccea, pentru care CNAIR va asigura suportul tehnic necesar.

Proiectul este necesar pentru a reduce timpii de aşteptare, creşterea volumului de mărfuri în punctul vamal şi asigurarea unei legături rutiere moderne cu punctul vamal de la Isaccea.

În cadrul evenimentului, ministrul Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat că investiţia din Isaccea face parte din Masterplanul de transport al României adoptat la finele anului trecut de Guvern, Master plan pentru care s-a adoptat un proiect investiţional pentru următorii zece ani aprobat de Comisia Europeană.

„De la începutul anului sunt peste 50 de protocoale de acest gen pe care CNAIR le-a semnat pentru că eu consider că aceste lucrări trebuie să fie descentralizate. În acest moment la nivelul Companiei eu am convingerea că trebuie gestionate doar lucrările de mare anvergură. Cel mai bine, pentru lucrările mai mici este ca ele să fie gestionate de autorităţile locale. Cred că descentralizarea este una benefică şi care duce la câştiguri din toate părţile. Orice proiect care este prins în Master plan şi în acest Plan investiţional este important nu doar pentru România, este important pentru Europa, fiindcă vorbim de finanţări europene. Şi contextul dat, pe care-l ştim cu toţii, unul nefericit – cu toţii dorim să se termine cât mai rapid războiul din Ucraina -, face şi mai important acest proiect. Dar niciodată nu o să auziţi din partea mea că un proiect este mai important decât altul”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul a susţinut necesitatea ca planurile investiţionale adoptate de Guvern să fie respectate, astfel încât investiţiile să se realizeze, iar economia României să se dezvolte.

„Sumele necesare României pe următorii zece ani în domeniul transportului, orice tip de transport, sunt cam de 70 de miliarde de euro, să ajungem la o infrastructură decentă. Cam jumătate din această sumă, un pic mai bine poate, are ca sursă fondurile europene, bugetul de stat ş.a.m.d.”, a precizat Grindeanu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, şi-a exprimat convingerea că investiţia va rezolva problema traficului din Isaccea.

„Astăzi se rezolvă o mare problemă a localităţii Isaccea, iar domnul primar al oraşului Isaccea a tot insistat în ultimul timp în soluţionarea acestei probleme. Faptul că sunteţi cu toţii aici, ne dă speranţe că lucrările se mişcă în direcţia bună la Tulcea”, a transmis preşedintele Horia Teodorescu.

Primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru, a mulţumit oficialităţilor pentru sprijinul acordat în realizarea obiectivului.

„În calitatea mea de primar vreau să mulţumesc domnului ministru şi CNAIR de această oportunitate să realizăm acest drum de acces din vamă la viitorul drum expres, ţinând cont că la ora actuală traficul este unul infernal pentru noi”, a spus primarul Anastase Moraru.

Conform protocolului semnat luni între reprezentanţii Primăriei Isaccea şi cei ai CNAIR, compania naţională va asigura resursele financiare pentru realizarea investiţiei de către autoritatea locală, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, menţionând că investiţia are resursele financiare asigurate.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 210.000 de persoane cu circa 50.000 de mijloace de transport au intrat în Uniunea Europeană prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea, potrivit datelor furnizate de Garda de Coastă.

În aceeaşi perioadă, prin acelaşi punct vamal, au ieşit din Uniunea Europeană aproximativ 175.000 de persoane cu circa 48.000 de mijloace de transport.