Iluminatul festiv de sărbători nu va lipsi nici anul acesta din municipiu, însă Primăria Tulcea caută soluţii pentru un sistem mai economicos pentru a reduce preţul facturii la energie electrică.

Administraţia locală ia în calcul înlocuirea ghirlandelor cu sisteme de iluminat ale clădirilor publice care să utilizeze un număr mai redus de becuri.

„Încă nu am stabilit forma iluminatului festiv deoarece trebuie să ne gândim şi la economiile pe care trebuie să le facă Primăria în privinţa cheltuielilor cu energie electrică. Studiem un iluminat festiv care să consume mai puţin. Nu ştiu dacă va fi ca anul trecut, dar vom avea un iluminat festiv pentru care aşteptăm să vedem mai multe tipuri. Ne gândim să înlocuim o parte din ghirlande cu sisteme de iluminat ale clădirilor publice. Folosim un bec cu un aparat special în aşa fel încât să schimbăm faţa blocurilor din centrul oraşului sau alte zone şi figurine care să nu folosească atâtea becuri precum ghirlandele clasice. Urmează să stabilim bugetul”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

De regulă, primele luminiţe de sărbători sunt aprinse în seara zilei de 1 decembrie în municipiul Tulcea.

Anul trecut Primăria a alocat un buget de 600.000 lei pentru iluminatul festiv. În 2015 au fost alocaţi 700.000 de lei, în 2016 suma de 600.000 de lei, în 2017 suma de 650.000 lei, în 2018 suma de 750.000 lei, în 2019 suma de 500.000 lei.

Primarii din marile oraşe se gândesc cum să economisească energia

De teama facturilor mari, unii edili nu mai vor să aprindă luminiţele de Crăciun.  Până acum, Marea Britanie, Spania şi Austria au anunţat că vor reduce numărul luminiţelor de Crăciun. La Berlin nu se va întâmpla acest lucru, dar în schimb a fost oprit iluminatul pentru 150 de obiective turistice din oraş. Nemţii spun că astfel vor economisi 40.000 de euro.