Lucrările la noua piaţă din E3, de pe strada 1848, nu vor demara anul acesta. De vină nu este lipsa banilor, ci faptul că lucrările la blocurilor construite de ANL în zonă sunt blocate.

Consiliul Local al Municipiului Tulcea a aprobat în februarie un buget de circa 1.000.000 lei pentru demararea unei investiţii constând într-o piaţă agroalimentară în E3.

Cu toate că ar fi trebuit ca lucrările de edificare să înceapă în vara aceasta, proiectul este amânat, deocamdată, până când situaţia din vecinătate va fi rezolvată.

Problema constă în faptul că societatea care construieşte blocurile ANL se află în insolvenţă, iar utilităţile pentru noua piaţă traversează şantierul.

„Nu am avansat în aceasta zonă în nici un fel, din cauză că cele trei blocuri ANL, care se construiesc acolo, au lucrările sistate, pentru că firma care le construieşte se află în insolvenţă. Contractul s-a reziliat, urmează să se scoată din nou la licitaţie. Această problemă a afectat, în lanţ, şi alte proiecte din zonă. Pentru că au fost efectuate săpături foarte adânci, necesare fundaţiei, au turnat fundaţia şi s-au oprit. Dacă ar fi lucrat până la cota 0, eram într-o altă situaţie. Practic, din cauza acestor lucrări, nu putem efectua branşamentul de utilităţi, apă şi canal, care tranzitau chiar acea zonă. Ne aflăm într-un mic blocaj, dar am convingerea că se va rezolva curând, suntem în discuţii cu reprezentanţii ANL în acest sens, şi căutăm soluţii împreună”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Suprafaţa viitoarei pieţe din municipiu este de aproximativ 800 m.

Unul dintre beneficiarii unui apartament din blocul II ANL spune că problema nu ar fi blocarea lucrărilor, ci faptul că a fost reziliat contractul de apă şi canalizare.

„Problema lucrărilor s-a rezolvat vara aceasta, cel puţin la blocul al doilea, unde se munceşte în ritm susţinut. Lucrările au fost blocate pentru câteva luni, din cauza insolvenţei constructorului, dar au fost preluate de o societate din ţară, primul bloc a fost luat de altcineva, iar la blocul trei s-au reziliat toate contractele cu beneficiarii, din ce ştiu. La blocul I, este gata doar exteriorul, la interior este doar cărămidă. Noi am plătit integral costul apartamentelor, la blocul II, în octombrie 2016, pentru că vorbim de nişte locuinţe cu regim special – blocuri cu autofinanţare, însă constructorul ni-l va da tot la stadiul de cărămidă, fără vina lui, căci societatea care a lucrat iniţial trebuia să construiască la preţul de atunci. Eu nu am nicio vină că firma nu a reuşit în şase ani să finalizeze construcţia, şi totuşi trebuie să scot alţi bani din buzunar, deloc puţini, pentru finisaje, nu este normal aşa ceva. Problema este alta, de fapt. S-a făcut un contract la apă şi canalizare acum 4-5 ani, dar, pentru că lucrările nu au continuat atunci, cei care au semnat contractul acesta, l-au reziliat, în schimb, cei care au semnat pentru curent electric şi gaze, au rămas în contractul iniţial. S-a făcut postul electric, între blocul  I şi II este căsuţa de transformare pentru racordul electric, urmând ca ele să se realizeze până în vara anului viitor. Apa şi canalizarea au rămas în aer, pentru că trebuie scoase iar la licitaţie, pentru toată zona cuprinsă între biserica de la Spital şi Pompieri, toată utilitatea publică va veni pe acelaşi traseu”, ne-a spus beneficiarul.

Conform informaţiilor prezentate pe site-ul ANL, pe strada 1848 nr. 14A din municipiu, se vor ridica trei blocuri de locuinţe cu regim de înălţime S+P+3E, cu un număr total de 30 unităţi locative. Primăria Municipiului Tulcea va realiza din fonduri proprii viabilizarea terenurilor (reţelele de utilităţi, drumul de acces, spaţiile verzi, iluminatul public, etc).

Terenul aferent locuinţelor este dat în folosinţă gratuită ANL de către Consiliul Local al Municipiului Tulcea pe durata executării construcţiilor de locuinţe. Ulterior predării locuinţelor către beneficiari, autoritatea publică locală va stabili modul de exploatare a terenurilor.