Primăria Tulcea în colaborare cu Direcţia Silvică organizează astăzi, începând cu ora 08.00, o acţiune de plantare de toamnă a 500 de copaci din diverse specii în zona Satului Pescăresc. Voluntarilor le va fi pus la dispoziţie un autobuz, astăzi la ora 08:30, în faţa sediului Primăriei.

„A venit sezonul plantărilor de toamnă. Vineri, vom planta în zona Satului Pescăresc 500 de copăcei – salcâm, tei, paltin de câmp, stejar. Vă aşteptăm alături de noi! Pentru voluntarii care vor să ni se alăture, punem la dispoziţie un autobuz – ora 08:30, în faţa sediului Primăriei din strada Păcii. Mulţumesc Direcţia Silvică Tulcea, Servicii Publice Tulcea şi tuturor voluntarilor!”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

În primăvara acestui an, la iniţiativa Cercetaşilor, cu sprijinul Direcţiei Silvice şi al ARBDD, s-au plantat 100 de sălcii la Lacul Zaghen.

De altfel zona Zaghen se află în atenţia autorităţilor locale, care în colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 propune realizarea, în vecinătatea polderului, a unui canal olimpic acreditat internaţional, a cărui construcţie va fi bazată pe tehnologie prietenoasă cu mediul înconjurător.

Autorităţile au în vedere şi realizarea unui plan de dezvoltare a zonei, care să ţină cont de caracteristicile sale, de principiile moderne de urbanism şi dezvoltare durabilă, precum şi de planul urbanistic al municipiului Tulcea.

Zaghen este o zonă umedă, inundabilă, care, începând cu anii ’60 a suferit numeroase intervenţii de îndiguire şi secare, care au distrus echilibrul natural. Între 2012 şi 2016 au avut loc lucrări de reconstrucţie ecologică a zonei pentru conservarea diversităţii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de floră şi faună sălbatică.

Polderul Zaghen are o suprafaţă de 250 hectare, aparţine Primăriei Tulcea şi comunei Nufăru şi în prezent este inclusă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

În bugetul de anul viitor va fi prevăzută o sumă pentru studiul de prefezabilitate care va stabili cum vor fi valorificate diferite arii din lacul Zaghen.