* În urmă cu doi ani, pe 22 octombrie 2020, Ştefan Ilie depunea jurământul de primar ales al municipiului Tulcea. Evenimentul s-a desfăşurat la circa trei săptămâni de la scrutinul din 27 septembrie 2020 în care a fost prima opţiune a tulcenilor cu cele 10.361 de voturi din totalul de 25.670 voturi valabil exprimate sau, în procente, 40,36%.
Într-un interviu acordat ziarului „Delta”, la câteva zile până la împlinirea a doi ani de mandat, primarul Ştefan Ilie a vorbit despre proiectele pe care le-a construit în acest interval de timp, menţionând faptul că la preluarea conducerii administraţiei locale a găsit un oraş cu gropi, principala problemă a cetăţenilor fiind calitatea proastă a drumurilor.
Primăria Tulcea a început în acest an o serie de investiţii atât din bani europeni cât şi de la bugetul de stat, fiind deschise zeci de şantiere. Tulcenii sunt mândri că oraşul lor se dezvoltă, dar în acelaşi timp sunt furioşi de disconfortul aferent şantierelor, praf, zgomot şi timp pierdut în trafic. Edilul spune că rezultatele muncii anului acesta se vor vedea anul viitor, atunci când în municipiu vor începe şi mai multe lucrări.
– Anul trecut, la împlinirea unui an de mandat în calitate de primar al municipiului Tulcea spuneaţi că nu aţi îndeplinit nici 10% din aşteptările tulcenilor şi ale dumneavoastră. Acum, la împlinirea a doi ani la conducerea Primăriei cum s-au schimbat lucrurile, puteţi înainta un procent?
– Cât timp voi fi primarul municipiului Tulcea, niciodată nu voi îndeplini vreun procent care să însemne realizarea tuturor lucrurilor de care are nevoie oraşul. Cred că este foarte important ca un primar să spună că doar 10% a putut să facă din toate nevoile, dar care, odată rezolvate, apar altele. După doi ani de mandat pot spune că municipiul are ne-voie de mai multe investiţii decât am crezut că are nevoie la început. În mod evident am făcut proiecte şi am depus cereri de finanţare care să acopere cel puţin 60-70% din municipiu. Chiar dacă aceste lucruri se realizează, ele tot nu vor însemna mai mult de 10% decât are nevoie oraşul. Un oraş ca să trăiască trebuie să îşi dorească tot timpul să progreseze, iar autoritatea locală nu poate să facă mai mult de 10% pentru că oraşul trebuie să meargă înainte. Niciodată un primar nu poate să facă mai mult decât se dezvoltă oraşul.
– Ce a însemnat anul 2022 pentru dumneavoastră, în sensul lucrurilor făcute pentru comunitatea în fruntea căreia sunteţi?
– Înseamnă un an în care s-au deschis proiecte pe fonduri europene pe PNRR, în care noi am depus foarte multe proiecte, în care am obţinut finanţare pentru reabilitarea energetică a blocurilor, creşe, spaţii publice, construcţii publice şi şcoli. Este un an în care au început din plin două investiţii importante, a apelor pluviale şi sistemului de canalizare în centrul municipiului. De asemenea, am susţinut licitaţiile pentru proiectare şi execuţie a unor străzi pe care tulcenii le doresc de foarte mult timp, cum ar fi Păcii, Forestierului, Eternităţii, Mahmudiei şi altele foarte importante din oraş. Este un an în care am lucrat foarte mult la un regulament care să facă ordine în sistemul parcărilor, petiţiilor adresate Primăriei, licitaţiilor, în care ne-am concentrat foarte mult pe online. Faţă de primul an de mandat am progresat.
– Ce v-aţi propus să realizaţi în acest mandat şi nu aţi reuşit încă? De ce?
– Nu am reuşit să înceapă lucrările mai devreme, aşa cum îşi doresc tulcenii, pentru că birocraţia este foarte mare, a venit o criză energetică care a mărit preţurile şi nu s-a mai înghesuit lumea să liciteze, am obţinut avize destul de greu, iar alţi adversari îţi pot pune piedici. Una peste alta, noi am făcut foarte multe faţă de alte localităţi din ţară în acelaşi timp. Eu sunt mulţumit de modul în care oamenii din jurul meu au lucrat alături de mine. Am făcut lucruri care nu s-au făcut în Tulcea în ultimii 20 de ani. Am pregătit proiecte pe care indiferent cine la va duce la îndeplinire ca primar în anii următori, vor fi benefice pentru Tulcea. Sunt proiecte care vor fi ale tulcenilor întotdeauna, nu cum spun alţii că le-au făcut ei. Rolul nostru este de a obţine finanţări şi de a face investiţii. Este un an foarte productiv care se va vedea foarte bine în anul următor. Dacă acum am blocat oraşul, în anul următor el va fi şi mai blocat deoarece vor fi lucrări pe principalele artere. Dacă oamenii şi le doresc, iar ele nu au fost realizate în timp, este firesc ca ele să se îngrămădească toate acum. Marea majoritate a lucrărilor care s-au făcut până acum au fost doar spoieli. Cei care au condus municipalitatea au zis mai dăm un asfalt deasupra care ţine 2-3 ani şi am câştigat alegerile. Eu nu pot să fac acest lucru. Nu pot dormi noaptea dacă aş face treaba asta. Ne îndreptăm către toată infrastructura şi facem tot ceea ce ţine de subteran, în aşa fel când se asfaltează o stradă să ţină 10 ani, nu doi. Ne-am asumat nişte lucruri pe care alţii ştiau că trebuie făcute, dar le-au pasat de la an la an. Rezultatele muncii anului acesta şi anului trecut se vor vedea foarte mult anul viitor, când, dacă ne va ajuta Dumnezeu şi va fi pace, vom avea lucrări foarte multe.
– Cum aţi colaborat cu instituţiile locale şi centrale? Aţi avut sprijin în realizarea proiectelor?
– Am avut sprijin, dar baza întotdeauna trebuie să fie la noi acasă. Am realizat foarte multe lucruri în parteneriat. Unul dintre cele mai importante lucruri care s-au întâmplat la împlinirea a doi ani de mandat a fost realizarea primului studiu şi proiect tehnic pentru execuţia lucrărilor privind centura oraşului şi a drumurilor de legătură, care nu s-a putut face decât printr-o colaborare destul de bună cu Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Colaborăm cu toate instituţiile statului, cu Ministerul Fondurilor Europene, de exemplu. Am colaborat şi cu instituţia Consiliului Judeţean, iar eu nu sunt omul care să mă cramponez de faptul că acolo se află preşedintele de la un alt partid. Dacă se munceşte pentru municipiul şi judeţul Tulcea, eu dau o mână de ajutor oricui face acest lucru.
– Care este relaţia dumneavoastră cu Consiliul Local? Au fost consilierii locali partenerii dumneavoastră în cei doi ani de mandat?
– Au fost 100% partenerii mei. Chiar dacă mai există nişte şicanări politice, iar unii mai fac reclamă de dragul reclamei, când au fost proiecte pentru dezvoltarea municipiului am mers cu toţii în aceeaşi echipă. De-a lungul istoriei mele ca primar am avut tot timpul o colaborare bună cu cei din consiliile locale şi nu îmi imaginam că nu o voi avea şi la Tulcea. Mai există şicanări din când în când care sunt fireşti. Foarte puţine hotărâri de consiliu nu au fost votate în unanimitate. Hotărârile de consiliu importante pentru dezvoltarea oraşului au fost votate de toţi consilierii locali şi cu această ocazie vreau să le mulţumesc pentru că împreună am făcut o echipă şi o vom face până la final, pentru că este importantă dezvoltarea oraşului, nu orgoliile personale ale fiecăruia. Nu trebuie să uităm că noi aparţinem unor partide politice, dar facem administraţie, nu politică.
– Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă cetăţenii din municipiu şi ce soluţii aveţi pentru ele?
– Principala problemă solicitată de marea majoritate a cetăţenilor este legată de calitatea drumurilor care sunt praf. Nu le-a făcut Ştefan Ilie praf, nu le-a făcut nici Constantin Hogea praf, ci indiferenţa noastră de-a lungul timpului. Eu am lăsat în Luncaviţa un sat asfaltat complet, cu apă şi canalizare, şi am găsit un oraş cu gropi, fără apă şi canalizare sau cu acestea şubrede, putrezite. Deci principala problemă a cetăţenilor este calitatea proastă a drumurilor, pe care noi o vom rezolva începând cu principalele artere şi continuând cu celelalte străzi. În această perioadă am asfaltat foarte multe zone din interiorul cartierelor, locuri de parcare, spaţii, alei. Eu am identificat mult mai multe probleme pe care le au tulcenii, care trebuie rezolvate în acelaşi timp. Trebuie să avem un transport de calitate, gestionarea cât mai corectă, frumoasă şi sustenabilă a deşeurilor. În acelaşi timp, noi trebuie să promovăm turismul, dar nu o putem face fără o infrastructură bună pusă la punct. Trebuie să promovăm antreprenorii care să îşi poată dezvolta afaceri în zone dedicate, nu lângă un bloc locuibil. Oraşul are foarte multe probleme istorice, s-a creat un haos urbanistic de-a lungul timpului, iar acum am o echipă în biroul de arhitectură care respectă legislaţia şi vrea să facă ordine. Sunt convins că în timp vom crea din acest haos ceva armonie. Mai este şi problema parcărilor, pe care lumea o înţelege diferit. Parcarea nu este un drept al cetăţeanului care şi-a luat maşină, ci o posibilitate de a o avea. Eu ştiu că sunt mulţi nemulţumiţi că nu şi-au mai putut licita locul de parcare, dar sunt mulţi şi cei care nu au avut niciodată ocazia să liciteze. Trebuie să creăm condiţii pentru toţi. Faptul că am avut un loc de parcare 35 de ani, nu ne dă dreptul să îl avem până la sfârşitul vieţii.
– Cum s-ar putea implica cetăţenii mai mult în buna funcţionare a oraşului? Locuitorii oraşului au mari aşteptări de la dumneavoastră. Dumneavoastră ce aşteptări aveţi de la locuitorii oraşului Tulcea? Cum vă pot ajuta în atingerea obiectivelor?
– Cetăţenii se implică mult mai mult faţă de înainte. Am făcut foarte multe acţiuni de voluntariat cu Cercetaşii sau alţi oameni care s-au implicat, de la alergători precum Sorin Andrici şi până la oameni care au făcut donaţii, ca Aurelia Pilaf. Sunt mulţi care au ajutat familii şi s-au implicat foarte mult în viaţa comunităţii, pe parte socială. Şi pe partea de dezvoltare am avut procesul de bugetare participativă unde s-au depus proiecte şi acum se votează. Aş fi vrut să fie mai mulţi, dar învăţăm în timp. Nimic nu se poate fără participarea cetăţenilor. Dacă noi facem investiţii şi oamenii în continuare aruncă gunoaie pe jos, degeaba le facem. Dacă noi facem lucrări şi oamenii le vandalizează, degeaba le facem. Eu am o colaborare bună cu locuitorii municipiului Tulcea, chiar din ce în ce mai bună. Locuitorii municipiului Tulcea nu au fost învăţaţi până acum să vorbească tot timpul cu primarul şi să le răspundă. Au fost învăţaţi numai în zona de compromis, dacă vor un lucru, să plătească. Acum se poate şi altfel. Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să vorbească cu autoritatea şi să îşi rezolve problemele vorbind direct, nu oferind şpăgi sau vorbind pe la colţuri cu unul şi cu altul. Tulcenii sunt nişte oameni care odată ce au intrat în aceste acţiuni pentru dezvoltarea oraşului sunt convins că se vor implica din ce în ce mai mult.
– Ce vă propuneţi să realizaţi în următorul an şi ce proiecte noi aveţi în plan?
– În următorul an vor intra în execuţie lucrările de asfaltare, se vor încheia cele de alimentare cu apă şi canalizare, depunem proiecte pentru eficientizarea energetică. Vrem să şi producem energie electrică prin panouri solare, instalaţii eoliene sau pompe de căldură pentru a face economie şi a putea să ajutăm şcolile şi celelalte clădiri publice sau iluminatul public. Vom începe să punem în folosinţă transportul verde, cel puţin o parte dintre autobuzele electrice. Anul viitor voi fi din nou cel mai înjurat om din municipiul Tulcea pentru că se vor face lucrări foarte, foarte multe. De asemenea, vom depune cereri de finanţare la fiecare oportunitate care va apărea. Acesta este scopul Primăriei şi al unei echipe puternice. Fără fonduri europene nu se face nimic. Scopul unei unităţi administrativ teritoriale este să obţină cât mai multe proiecte pentru colectivitate. Dacă anul viitor se vor deschide programele operaţionale, nu le vom rata.
– Primăria Tulcea a început procedura de digitalizare a serviciilor încă de la începutul mandatului dumneavoastră. Aveţi în vedere şi alte proiecte în acest domeniu ?
– Acum putem să solicităm certificate de urbanism şi să plătim taxe şi impozite online mult mai uşor, să înscriem proiecte de bugetare participativă, să plătim parcări online, dar trebuie să dezvoltăm aceste utilităţi. Digitalizarea este foarte importantă, deoarece este viitorul. Acum facem teste digitale pentru elevi şi nu toţi părinţii şi profesorii le-au primit cu bucurie. Ei consideră că atunci când copilul face 30 de puncte este ca şi cum ar lua nota 3. Este o evaluare care îţi arată ca părinte în ce stadiu total este copilul tău şi unde trebuie să se dezvolte, iar ca profesor vezi starea efectivă a clasei tale. Din păcate văd că mulţi părinţi nu mai au respectul pentru profesor şi arta învăţării. Eu am fost cadru didactic şi nu am putut să am decât un dialog contradictoriu cu părinţii care înainte de a vedea adevărul dau dreptate copiilor lor. Evaluarea digitală este extrem de importantă pentru viitorul lor. Nu este extraordinar de bine să îţi spună cineva la ce discipline trebuie să se mai îmbunătăţească ca să poţi ajunge la un nivel de competitivitate atunci când se vor da examenele? Cei cu cele mai mari salarii lucrează în digitalizare, iar în viitor cam totul este echilibrat de aceasta şi indiferent că vei fi zidar, director sau inginer, vei folosi instrumente digitale. Este foarte important ca primăria să se dezvolte foarte mult pe sistemul digital. Cum să nu vrei să fii cum e Clujul, unde te duci cu cardul în fiecare staţie şi îţi iei abonament de autobuz fără să te mai duci la ghişeu?
– Dezvoltarea urbană prin conceptul de „oraş verde” se află pe lista finanţărilor UE. Conceptul înglobează de la parcuri şi spaţii verzi, până la transport electric în comun şi sistem de management al deşeurilor care nu poluează. Care sunt proiectele derulate de Primăria Tulcea în spiritul unui oraş verde?
– Am depus proiecte pentru blocurile din municipiu. Am depus pentru tot ce înseamnă strada Gării, pentru cea mai mare parte din Isaccei, Babadag şi alte zone. Acestea fac parte din programul verde pentru că vom eficientiza energetic locuinţele iar oamenii vor consuma energie mai puţină. De asemenea, noi vom depune proiect în cadrul unei sesiuni de finanţare ce se va deschide pentru un parc fotovoltaic. Ne dorim să producem nişte kw şi să acoperim iluminatul public şi şcolile, de exemplu. Vom propune cerere de finanţare pentru zonele degradate din locaţiile mărginaşe ale oraşului, spre Vărărie-Dallas, să se facă parc fotovoltaic care să livreze curent electric pe care să îl folosim la iluminat şi clădiri publice. Facem acest lucru pentru că terenurile sunt în mare parte degradate, respectiv coline, piatră, râpi. Vom avea autobuze electrice şi foarte multe staţii de încărcare, atât pentru acestea cât şi pentru maşini la toate clădirile publice. Staţiile de încărcare sunt gratuite în perioada în care oamenii trebuie să înţeleagă să treacă la energie verde, mai târziu va fi ca la Peco, se va plăti pentru ele. În momentul în care se vor construi pe PNRR şi se vor pune în funcţiune, vor fi cu tot cu sistem de plată. Acum la supermarketurile unde există staţii, încărcările se plătesc sau sunt plătite de un sponsor. Noi, deocamdată, le menţinem gratuite pentru a face să crească numărul de autovehicule electrice.
A consemnat
Florentina TITORENCO