Actorul Cuzin Toma, alias Firicel din popularul serial Las Fierbinţi, va fi prezent astăzi la Tulcea la deschiderea Târgul producătorilor locali, eveniment organizat de cele patru GAL-uri din teritoriul ITI Delta Dunării.

Deschiderea oficială a evenimentului care reuneşte peste 40 de producători din deltă va avea loc astăzi, începând cu ora 11.00, în Piaţa Civică.

Colaborarea actorului cu cele patru GAL-uri şi autorităţile tulcene nu se termină aici, aceasta urmând să continue anul viitor la Murighiol, atunci când în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Cuzin Toma – Dacă eu pot, poţi şi tu” va organiza festivalul „Film în sat” care a debutat anul acesta la Peştişani, judeţul Gorj, locul în care s-a născut artistul.

Despre acest proiect motivaţional care îşi propune să promoveze filmul românesc şi în locuri mai puţin favorizate din România, am stat de vorbă cu actorul Cuzin Toma, într-un interviu acordat ziarului „Delta”.

– Zilele acestea este anunţată prezenţa dumneavoastră în cadrul Târgului producătorilor locali din judeţul Tulcea. Cine va veni la Tulcea, Firicel sau Cuzin Toma?

– Va veni Cuzin Toma omul, nici măcar artistul. Firicel nu funcţionează. El nu există în afara ecranului. Firicel este un personaj fictiv şi nu poate apărea în viaţa reală. Sunt destui Firicei pe unde merg. Este o replică a realităţii. Eu sunt Cuzin Toma, actor, care a dat viaţă personajului Firicel. Tot ce este în afara ecranului este viaţa mea şi toate proiectele pe care le iniţiez sunt personale.

– Aţi mai fost la Tulcea?

– Prima dată în Tulcea am fost cu un spectacol de teatru şi apoi la filmările filmului „Aferim!”, unde am descoperit frumuseţea zonei. Este o dorinţă de a mea de a face cunoscut satul românesc şi această ţară cu adevărata ei frumuseţe. Vin alţii pentru a ne face filme despre cât de frumoasă este ţara noastră. Prin festival fac cunoscute anumite zone prin care merg şi altfel. Am fost şi de mai multe ori în vacanţă în Delta Dunării. Cunosc câţiva oameni din administraţie cu care am avut o primă întâlnire şi le-am propus proiectul. Este vorba de domnul primar, cei din consiliu şi cei care se ocupă de GAL, care au urmărit proiectul, le place şi sunt dispuşi să colaboreze cu noi şi să ne susţină. Eu vin la târg pentru a prezenta proiectul pe larg şi pe care eu tot îl fac. Acest proiect nu ţine de administraţie, ci este al Asociaţiei „Cuzin Toma – Dacă eu pot, poţi şi tu”, şi am întrebat dacă sunt interesaţi. Bucuria mea este că oamenii sunt foarte deschişi şi interesaţi în a susţine acest proiect. Este un câştig mare pentru noi şi tinerii de acolo, pentru că prin festival aducem artişti şi foarte mulţi invitaţi. Se creează o zonă de interes şi pot veni turişti. Pe lângă acest lucru, fiecare festival, dacă are o deschidere şi o promovare, pune localităţile pe harta turistică şi culturală a României.

– Ce vă leagă de Tulcea şi pe cine cunoaşteţi în această zonă?

– Am prieteni care locuiesc în Murighiol şi Dunăvăţ, care au acolo câte o pensiune sau căsuţă. Am venit destul de des şi este o zonă frumoasă, în dezvoltare. Este o zonă care cu siguranţă, ca toate din România, şi mai ales mediile rurale, căci acolo mă adresez eu tinerilor, au nevoie de o educaţie prin cultură de calitate, nu prin comerţ cultural. Mă bucur că sunt invitat la acest târg al producătorilor, pentru că este strâns legat de educaţia prin cultură care se va reflecta şi asupra acestui domeniu, al producătorului şi al antreprenorului din mediul rural şi din satul românesc. Educaţia prin cultură nu face decât să ajute tinerii care termină şcoala să îşi aleagă o direcţie, să îşi asume condiţia şi să şi-o depăşească. Când avem acces la cultură şi reuşim să ne creăm o identitate proprie, după valorile noastre, după un sistem propriu, atunci lucrurile devin mai uşoare când termini şcoala şi ai mai mult curaj să îţi alegi un domeniu de activitate, un drum. Îmi doresc ca acest drum să nu fie prea departe de casă, de locul unde ai crescut şi de locul în care îţi ai rădăcinile. Prin educaţie culturală putem să îi facem pe tineri să redescopere tot ce au în jurul lor şi să vadă adevărata valoare a locului din care vin. Orice ar face în altă parte este bine să înceapă să facă întâi la ei acasă dacă vrem să se întâmple ceva frumos în viitorul apropiat.

– În calitate de  preşedinte al  Asociaţiei „Cuzin Toma – Dacă eu pot, poţi şi tu” ştiu că pregătiţi un festival programat anul viitor la Murighiol. Cui se adresează evenimentul şi ce scop are?

– Avem 10 localităţi din ţară în care vom merge anul viitor cu festivalul „Film în sat”. Este un vis al meu de a duce filmul şi arta în sat pe care l-am pornit şi îl voi susţine cât pot cu parteneri, apropiaţi, sponsori. Este un festival în care vreau să atrag autorităţile locale, iar pe unde am fost, indiferent de culoare sau partid politic, am găsit deschidere, pentru că este un eveniment pentru comunitate. Eu tot ce aduc în comunitate rămâne acolo, iar tinerii se vor bucura şi mai târziu. Nu vin să iau, vin să aduc.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA