La Primăria Tulcea va fi semnat mâine contractul de finanţare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea”, eveniment ce va avea loc în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ioan-Marcel Boloş, care a răspuns invitaţiei primarului Ştefan Ilie.

„Lucrările care fac obiectul contractului constau în reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie apă potabilă şi de colectare ape uzate, inclusiv staţii de tratare apă potabilă şi staţii de epurare ape uzate în 15 UAT-uri din judeţul Tulcea”, se arată într-un comunicat al Primăriei Tulcea.

Este vorba despre proiectul derulat de Aquaserv, despre care primarul Ştefan Ilie anunţa recent că a reuşit să îl deblocheze în urma  unor discuţii purtate la Comisia Euro-peană.

„Am avut discuţii speciale la Comisia Europeană, la care au participat comisari europeni membri ai Comisiei, dar şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi alţi secretari de stat, pentru a promova proiectul şi a nu mai lăsa să întârzie. Am explicat necesitatea acestei investiţii şi cât de mult nerealizarea ei încurcă dezvoltarea municipiului şi a judeţului. După foarte multe argumente la care au contribuit inclusiv documentele pe care le-au trimis cei de la Aquaserv, am primit eligibilitatea cererii de finanţare şi în curând vom semna contractul de finanţare pentru execuţia lucrărilor”, ne declara atunci primarul Ştefan Ilie.

Investiţia se va derula prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi respectiv Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD) sursele de finanţare fiind asigurate din bugetul Uniunii Europene, bugetul local, bugetul de stat şi contribuţia proprie a beneficiarului, SC Aquaserv SA Tulcea.

Valoarea întregului proiect este de 204.847.250 euro fără TVA împărţită în două etape. Prima etapă de finanţare se va derula pe POIM şi are o valoare de 46.391.010 euro, iar cea de a doua etapă se va desfăşura prin PODD şi are o valoare de 158.456.240 euro.

„Investiţiile ce urmează a se realiza se fundamentează pe prevederile Master Planului aprobat în 2015 şi sunt corelate cu alte investiţii realizate sau în curs de realizare din alte surse de finanţare. Costurile totale ale investiţiilor de bază în sector apă sunt de 104.682.188 euro, iar pentru sectorul de apă uzată sunt de 100.165.062 euro, valori care nu includ TVA”, infor-mează Primăria Tulcea.

Sistemul zonal de alimentare cu apă Tulcea  include zonele de alimentare cu apă Tulcea, Mineri, Tudor Vladimirescu, Ceatalchioi, iar cel din Isaccea include zonele Isaccea, Revărsarea, Tichileşti.

Investiţii se vor realiza şi la sistemele de alimentare cu apă din Văcăreni, Mahmudia, Măcin, Carcaliu, Babadag, Partizani, Gorgova, Crişan, Mila 23, Pardina, Chilia Veche, CA Rosetti.