Două centre sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi se vor înfiinţa în municipiu, Primăria Tulcea intenţionând să obţină o finanţare totală de peste 5 milioane de lei prin accesarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, potrivit unor proiecte de hotărâre ce vor fi supuse votului consilierilor locali în şedinţa de astăzi. Şi autoritatea locală va contribui la aceste proiecte, cofinanţarea acestora ridicându-se la aproape 200.000 de lei.

Este vorba de înfiinţarea Centrului de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilităţi „Sfântul Mihail” şi Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi „Sfântul Gavriil”, ambele în subordinea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială.  Acestea se vor realiza pe strada Spitalului din municipiu şi vor avea o suprafaţă construită de câte 340 mp.

Centrele vor avea cabinete psihologice, medicale, săli de masaj, de împachetări cu parafină şi nămol, săli pentru fizioterapie, kinetoterapie cu suprafeţe de 25-40 mp, sală de aşteptare, duşuri, birouri, vestiare şi vor oferi servicii de consiliere socială, educaţie pentru sănătate, hrană, dezvoltarea abilităţilor lucrative, spaţiu verde, dar şi alte dotări.

„După aprobarea în Consiliul Local, noi vom depune proiectele pe apelul care este deschis până în noiembrie. Vor fi în evaluare şi aşteptăm ca până la sfârşitul anului sau în luna ianuarie să vedem dacă obţinem finanţare, după care semnăm contractul şi trecem la realizarea proiectului tehnic şi execuţiei în sine. Când vor prinde finanţare, ne vom consulta cu asociaţiile de profil. Problema principală este la adulţi. Copiii beneficiază în prezent de centrele DGASPC şi DAPS Tulcea, iar părinţii la rândul lor se duc prin diferite centre din Bucureşti pentru a face o recuperare la vârsta copilăriei. Problemele care ne apar nouă în municipiu, şi în general părinţilor, sunt când copiii devin adulţi şi nu mai sunt spaţii dedicate lor. Când sunt mici, socializează altfel cu copiii, iar când devin adulţi nu pot ieşi singuri pe stradă şi părintele devine în vârstă şi nu mai poate avea grijă de el. Astfel, aceste centre pentru adulţii cu dizabilităţi sunt mai mult decât bine venite”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Proiectul privind Centrul de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilităţi „Sfântul Mihail” are o valoare totală de 3.027.261,76 lei cu TVA.

Cel de al doilea proiect privind Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi „Sfântul Gavriil” are o valoare totală de 2.563.053,83 lei cu TVA.

„Am ales să facem două centre, unul pentru Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu şi un Centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi, care nu au mai existat până acum. În discuţiile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu asociaţiile care reprezintă persoanele cu handicap, cele mai multe cu Asociaţia de Sprijin a Copiilor şi a Tinerilor cu Dizabilităţi Fizice Tulcea pentru necesitatea înfiinţării unor asemenea centre. Am identificat terenul pe care într-o altă şedinţă l-am dat DAPS, deoarece direcţia este eligibilă să depună proiecte. Primul  centru va avea ca principal scop recuperarea acestor persoane şi socializarea. Al doilea centru va avea un spaţiu în care ei să poată fi şi alături de cadre medicale sau specialişti care să le creeze o independenţă pentru societate, atât cât se poate”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Cele două centre vor beneficia de medici, asistenţi medicali, kinetoterapeuţi, asistenţi sociali, psihologi, îngrijitori.

Pe raza municipiului Tulcea sunt înregistrate cu certificat de încadrare în grad de handicap un număr de 2.950 de persoane adulte din care 798 cu handicap grav, 1576 cu grad accentuat, 568 deţin certificat de încadrare în gradul mediu de handicap şi 18 persoane sunt cu gradul uşor.

Pentru aceste persoane, în prezent, nu există un centru de zi în care, prin furnizarea serviciilor sociale să se asigure participarea activă şi accesul nemijlocit la serviciile de zi în comunitate, prevenind astfel izolarea.