Antreprenorii tulceni sunt aşteptaţi să depună propuneri la Primăria Tulcea pentru înfiinţarea unei organizaţii de management al destinaţiei (OMD) turistice, după ce reprezentanţii HoReCa au atras atenţia în cadrul şedinţei de Consiliu Local asupra necesităţii unei astfel de organizaţii la nivel judeţean.

„Constanţa pune presiune pe Tulcea pentru că ei deja au OMD, au făcut dezbaterea publică şi vor trece în şedinţă şi OMD-ul judeţean. Au nevoie să ajungem şi noi la nivel judeţean ca să poată face OMD-ul regional, pentru că doar acela va putea obţine fonduri pentru finanţarea promovării turistice”, a spus Raluca Cacencu, reprezentanta HoReCa în Consiliul Consultativ al oamenilor de afaceri tulceni.

Primarul Ştefan Ilie a precizat faptul că antreprenorii pot depune solicitări de înfiinţare a unui OMD.

„Noi am fost de acord cu solicitarea Consiliului Judeţean Tulcea să facă demersuri pentru înfiinţarea unui OMD care să prindă toate structurile. Am răspuns favorabil intenţiei lor, am participat la întâlnirile pe care le-au convocat şi aşteptăm să se mişte, iar dumneavoastră, antreprenorii, să depuneţi solicitările pentru a face parte din OMD-ul respectiv. A înfiinţa un OMD care se dedică privatului este în primul rând un apanaj al antreprenorului. V-am dat posibilitatea să vă constituiţi într-un consiliu antreprenorial, aveţi toate pârghiile de a înfiinţa OMD-ul respectiv, iar noi putem fi membri ai acestui for. Dacă nu vrem să facem un OMD judeţean aşa cum am propus Consiliul Judeţean şi vrem să facem un OMD local, Primăria vă va fi partener cu siguranţă”, a declarat Ştefan Ilie.

Reprezentanta HoReCa în Consiliul Consultativ a mai atras atenţia asupra faptului că Centrul de informate turistică din municipiu nu funcţionează, primarul Ştefan Ilie menţionând că acesta se află în proces de renovare.

„Centrul de informare nu a existat nici înainte, nici în prezent. La momentul actual suntem într-un proces amplu de renovare şi cred că fiecare dintre antreprenori trebuie să contribuie la dezvoltarea unui centru de informare, inclusiv virtual, al municipiului. Dacă vreţi să promovăm municipiul Tulcea, vă stăm la dispoziţie. Vă pot pune la dispoziţie sediul centrului de informare ca să îl coordonaţi acolo şi să puteţi face prezentarea ofertelor turistice mai bine”, a subliniat Ştefan Ilie.

O echipă a Ministerului Turismului s-a deplasat anul trecut  în ţară pentru a acorda consultanţă administraţiilor locale şi operatorilor din turism, astfel încât până la sfârşitul acestui an să se înfiinţate opt OMD-uri.

Tot anul trecut, Asociaţia Delta Dunării a anunţat că vrea să înfiinţeze prima Organizaţie Judeţeană de Management al Destinaţiei Turistice. Reprezentanţii Asociaţiei spuneau atunci că nicio primărie din Deltă nu are capacitatea financiară să susţină o OMD locală, fiind  necesară o organizaţie formată din toate primăriile din Deltă, alături de Consiliul Judeţean şi firmele din turism.