Primăria Tulcea menţine încă deschisă procedura de înscriere în Registru a gospodăriilor care au în curte fose septice sau toalete cu bazin.

Românii care au fose septice în gospodărie au avut termen limită până pe 30 octombrie să le declare la primării, pentru înscrierea în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate. Aşa prevede Hotărârea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, care mai instituie şi faptul că, dacă în localitate există canalizare, oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă.

Circa 150 de tulceni şi-au declarat până luni fosele septice din gospodărie, iar aceştia pot în continuare să le înregistreze la Primăria Tulcea, care pregăteşte centralizarea situaţiei pentru instituţiile abilitate în domeniul protecţiei mediului.

„Registrul rămâne deschis, se pot înscrie. De altfel, numărul celor înscrişi creşte progresiv, pe măsură ce oamenii află de necesitatea înscrierii în Registru. Cifra celor înscrişi se apropie de 150″, spun reprezentanţii Primăriei Tulcea.

Potrivit unei situaţii Aquaserv, la nivelul municipiului din 11.900 de abonaţi, 3.102 nu sunt racordaţi la canalizare.

Deocamdată, statul vrea să afle câte gospodării câte gospodării utilizează fose septice. Iar cine nu le-a declarat deja la primărie, poate fi amendat de Garda de Mediu. Persoanele fizice şi juridice, care nu respectă această prevedere, riscă amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, iar primăriile care nu întocmesc acest registru riscă, de asemenea, amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

În plus, cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la serviciul de gospodărirea apelor judeţean (SGA), prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează.

Guvernul a mai decis că dacă în localitate există canalizare, oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă.

1.900 de gospodărie pentru branşare/racordare la apă/canalizare

De ieri, 1 noiembrie, a intrat în vigoare programul Administraţiei Fondului de Mediu „Prima Conectare”, prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar pentru conectarea la reţeaua de apă şi canalizare.

Cererile se pot depune de către primării şi operatorii de apă-canal până pe 15 decembrie 2022. Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar banii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările.

Prin PNRR, AFM are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare, cheltuielile de racordare/branşare fiind eligibile 100% în limita a 1.900 lei/gospodărie.

Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din UE, arată datele publicate de Eurostat în 2020. România a înregistrat însă progrese semnificative, ţinând cont că în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.