Legiferarea campingului în Delta Dunării pentru caiacişti şi monitorizarea activităţii prin sisteme video de supraveghere este principala temă abordată marţi în cadrul întâlnirii online dedicată traseelor turistice lente, între agenţii economici şi reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

În perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este interzisă instalarea corturilor, cu excepţia locurilor de campare autorizate de ARBDD, amenajate şi dotate corespunzător cerinţelor igienico-sanitare.

Iliuţă Goean, preşedintele Asociaţiei Ghizilor Profesionişti din Delta Dunării, spune că trebuie diferenţiată camparea caiacistului de cea a pescarilor.

„Ne-am prezentat fiecare problemele, iar domnul guvernator Marinov a fost de faţă. Urmează să le adunăm în cadrul asociaţiei într-un singur document, să centralizăm problemele fiecăruia şi să le prezentăm ARBDD să vedem ce se poate rezolva. Având în vedere că a fost o discuţie a operatorilor de turism lent, de bărci cu vâsle, principala problemă este ceea ce se numeşte camping în Delta Dunării. Cei cu caiacele nu fac camping, ci se adăpostesc. Îşi pun cortul seara şi dimineaţa îl strâng. De cele mai multe ori, pentru că şi acolo există exemple negative, caiaciştii adună şi gunoaiele altora atunci când le găsesc în cale. Întotdeauna ghizii noştri şi clienţii îşi curăţă locul de campare înainte. Trebuie diferenţiat campingul caiacistului şi cel pe care îl fac pescarii când se aşează o săptămână la pescuit şi vin personaje cu drujba să taie copacii din jur să facă băncuţe, mese. Se calcă în picioare vegetaţia şi acolo este distrusă, pentru că malul este bătătorit puternic. Aceasta este cea mai mare problemă, pentru că nu există nişte locuri special delimitate în care se poate campa. Un caiacist nu are cum să ajungă într-o zi de la Tulcea la Mila 23 decât cu eforturi foarte mari, iar dacă este începător acest efort poate fi prea mare pentru un om”, ne-a declarat Iliuţă Goean.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.