Copiii ucraineni refugiaţi în judeţul Tulcea preferă mai mult să înveţe on-line decât să fie elevi „audienţi” în şcolile româneşti.
Din cauza războiului, o mulţime de copii au fugit din Ucraina împreună cu părinţii sau alte rude, iar o parte au ajuns în România. Pentru a-i ajuta, Guvernul de la Bucureşti a adoptat, pe 9 martie, o Ordonanţă de Urgenţă care a permis înscrierea lor în şcolile de aici, fără echivalarea studiilor, elevii primind statut de audienţi, după completarea unor cereri şi depunerea unor acte la Inspectoratele Şcolare.
Dacă la începutul anului şcolar 2021-2022, în instituţiile de învăţământ din Tulcea au fost înscrişi, ca elevi audienţi, 52 de copii ucraineni, iar în acest moment sunt în jur de 70 de preşcolari şi şcolari.
„Copiii s-au adaptat foarte bine la sistemul nostru. Până în prezent, au fost înscrişi 73 de preşcolari şi şcolari, însă nu toţi frecventează cursurile. O parte s-au mutat în alt oraş, unii s-au reîntors acasă, în Ucraina. Elevii ucraineni pot continua să înveţe on-line, chiar dacă sunt la noi în ţară. Aceştia trebuie să aibă posibilitatea de a se conecta la cursurile şcolii de unde provin. Legea le conferă elevilor refugiaţi ucraineni dreptul să participe la ore doar în calitate de audienţi, timp de un an, după care au posibilitatea de a-şi echivala studiile şi de a se înscrie în orice şcoală de la noi, în sistem normal de studiu”, ne-a declarat inspectorul pe minorităţi, prof. Liuba Bucioc.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA