Sărbătorile de iarnă se apropie şi odată cu acestea începe şi sezonul de pocnete. „Tradiţia” petardelor vine la pachet cu dorinţa unor comercianţi de a-şi rotunji veniturile în această perioadă. Cu toate că legile sunt destul de stricte şi amenzile mari, inconfundabilele zgomote produse de obiectele pirotehnice au început deja să răsune în cartierele municipiului Tulcea.

Primăria Tulcea nu va mai acorda anul acesta, autorizaţii pentru vânzarea de materiale pirotehnice pe domeniul public şi nici în pieţele municipiului, în perioada sărbătorilor de iarnă, a anunţat, miercuri, city managerul  Nicolae Bibu.

Decizia nu a fost explicată de city manager, însă cu siguranţă vine pentru a reduce disconfortul pe care petardele şi pocnitorile îl produc trecătorilor. Pe de altă parte, utilizarea acestora poate produce pericole.

„Noi nu vom autoriza vânzarea de petarde şi artificii în pieţele din municipiu sau pe comerţ stradal. Fenomenul va apărea, aşa cum a apărut şi în anii trecuţi, dar nu vor fi puncte autorizate. Colegii de la Poliţia Locală se vor ocupa, dar cerem suportul şi de la celelalte instituţii pentru a putea stăpâni acest fenomen”, a declarat Nicolae Bibu, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Conform legii, articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ).

„Suntem în perioada când se depun solicitări pentru autorizare. Până acum, o singură societate cu sediul în judeţ a depus cerere pentru comercializare de articole pirotehnice. Din experienţa anilor trecuţi, între trei şi cinci societăţi solicită astfel de autorizări”, ne-a declarat şeful ITM Tulcea, Cristian Iordan.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.