Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a prezentat Strategia naţională de sănătate 2023-2030, în cadrul căruia este prevăzut un proiect-pilot în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor medicale. Este vorba despre servicii ambulatorii contra cost, peste programul medicului. Cum era de aşteptat, propunerea a dat naştere la  numeroase comentarii în spaţiul public.

Dr. Emilia Stamate, preşedintele Colegiului Medicilor Tulcea, spune că proiectul nu ar avea aplicabilitate la Tulcea, din cauza deficitului mare de medici de familie.

„Am discutat despre acest proiect cu mai mulţi colegi medici şi părerea noastră este unanimă. Pentru judeţele deficitare în acoperirea cu medici de familie, rezultatul nu poate fi cel scontat, afirmaţie care pleacă de la un lucru foarte important pentru noi. Este vorba de judeţele care nu au suficienţi medici de familie, începând de la asistenţa primară şi până la cea de specialitate. În judeţul Tulcea, deficitul este de circa 40 de medici, ceea ce duce la o capitaţie mult peste limită, nu mai are rost să insist pe faptul că mulţi dintre cei care lucrează în sistem sunt pensionari sau în curs de pensionare. Suntem sceptici în privinţa eficacităţii unui astfel de sistem la noi. Nu contestăm că medicilor de familie le-ar conveni acest lucru, ţinând cont că ar putea fi vorba de un venit în plus, dar, moral vorbind, nu se poate refuza un om bolnav, pe motiv că trebuie să plătească. Cu siguranţă ar fi şi excepţii, dar majoritatea nu ar avea această posibilitate”, ne-a declarat dr. Emilia Stamate.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.