Prima sesiune de Bugetare Participativă desfăşurată la nivelul municipiului Tulcea şi-a încheiat procesul de evaluare a proiectelor. Din cele 13 proiecte valide depuse, în urma voturilor exprimate online şi a votului co-misiei din cadrul Primăriei Tulcea au fost desemnate cele cinci proiecte câştigătoare ce urmează a fi incluse în bugetul municipiului şi implementate în anul 2023.
Cel mai mare punctaj, 97,22%, a fost obţinut de proiectul „Spaţiu recreativ dedicat persoanelor vârstnice”, depus de Răzvan Gavrilă, urmat de „Drop in – Drop on” – Amenajare participativă a curţii Liceului de Arte „George Georgescu”, Corp B – depus de Claudia Pahom Grigore, cu un punctaj final de 82,43%.
Lista continuă cu proiectul privind sterilizarea a 240 câini şi pisici în oraşul Tulcea, depus de Mădălina Aris care are un punctaj de 80,70%, rezervarea traversării pietonilor în zonele aglomerate, depus de Marius -Andrei Mihăilă, cu un punctaj de 66,50% şi amenajarea unui trotuar pentru siguranţa pietonală, depus de Aurora Smolei, cu un punctaj de 53,05%.
Pentru fiecare proiect, Primăria Tulcea va aloca suma de 50.000 de lei.
„Bugetarea participativă, deşi o noutate pentru Tulcea, este un succes. Gradul de implicare a tulcenilor a fost comparabil cu cel din oraşele cele mai dezvoltate din ţară, centre universitare sau economice, cu administraţii care implementează acest gen de practici de peste zece ani. Acest succes nu face decât să arate potenţialul oraşului nostru. Pentru că principala resursă pe care o are un oraş o reprezintă cetăţenii săi”, a transmis primarul Ştefan Ilie.
Rezultatele finale au fost obţinute în urma combinării votului online în procent de 50% şi a votului exprimat în cadrul comisiei în procent de 50%.
Evaluarea comisiei a ţinut cont de interesul local prioritar, sustenabilitatea pentru acţiunile primăriei, adaptarea la viziunea de dezvoltare urbană, inovarea, originalitatea, noutatea, impactul public.
Preşedintele comisiei a fost city managerul Nicolae Bibu, alături de membri Valentina Băraru Timofte, consilier juridic în cadrul Direcţiei Administraţie publică Lo-cală, Maria-Aurora Ilie, expert-Direcţia Economică, Bogdan Vasilescu şef serviciu- Serviciu Dezvoltare Investiţii, Andrei Baciu-director adjunct Direcţia de Întreţinere şi Administrare Patrimoniu, Andreea Catrinel Matache – arhitect şef Direcţia Urbanism, Amenajare Teritoriu, Tatiana Haliţ – consilier local, reprezentant al comunităţii.