Modernizarea Pieţei Vechi şi transformarea străzii Unirii în zonă pietonală sunt principalele schimbări prezentate miercuri de autorităţile locale, în cadrul primei dezbateri publice dedicate elaborării Planului Urbanistic Zonal în zona  Piaţa Veche, Piaţa Mircea cel Bătrân, Unirii, 3 fântâni.

Cele două proiecte au fost prezentate de către coordonatorul acestora, arh. Bruno Andreşoiu (Igloo Associated Arhitects). La eveniment a participat arhitectul şef al municipiului Andreea Matache, viceprimarul George Şinghi, city managerul Nicolae Bibu şi cetăţeni.

 „S-a prezentat o primă propunere a proiectantului şi am dorit să informăm populaţia despre ceea ce ne dorim să facem în acea zonă, apoi să primim feedback de la cetăţeni, societăţi. Urmează ca propunerile primite în cadrul dezbaterii de la cetăţeni să fie analizate, unele incorporate şi apoi să trecem la paşii următori ai PUZ-ului, cum ar fi avizele de la cultură, utilităţi, şi o cercetare mai amănunţită a primului concept”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Printre cele mai importante modificări ale zonei se află dedicarea străzii Unirii doar pietonilor, dar şi modernizarea Pieţei Vechi.

„În ceea ce priveşte zona Piaţa Civică-strada Unirii-3 fântâni se propune o reconfigurare a spaţiului. Cea mai mare modificare va fi pe strada Unirii care poate deveni pietonală cu acces auto doar pentru aprovizionare, salubritate şi intervenţii de urgenţă. Locaţia Piaţa Veche este una centrală şi arată într-un mod foarte nefericit. Dorim să păstrăm funcţiunea de comerţ de proximitate pentru locatarii din zonă, de piaţă agroalimentară, însă sub o altă formă. Piaţa Veche s-a dezvoltat în acelaşi stil din ’90 până în prezent şi nu arată ca un spaţiu modern. Nici dezvoltările privaţilor nu au fost în direcţia cea mai fericită până acum. Considerăm oportună o reconfigurare a spaţiului. Astfel de proiecte de regenerare urbană s-au făcut în multe oraşe din ţară, de prin 2010-2012. Nu vorbesc doar de Cluj, Iaşi, Braşov, ci şi de oraşe mai mici, cum ar fi Alba-Iulia, Piatra-Neamţ, oraşe de nivelul mărimii şi populaţiei Tulcei”, a precizat viceprimarul George Şinghi.

Viceprimarul mai spune că, deşi nu toţi tulcenii îşi doresc aceste schimbări, acestea vor fi în beneficiul tuturor la final.

„Nu este uşoară o astfel de schimbare şi nu toată lumea şi-o doreşte, mai ales dacă îi afectează în mod direct, însă noi ca administraţie trebuie să privim interesul oraşului. Sigur că o parte dintre cetăţenii din zonă vor fi afectaţi, însă căutăm să minimizăm felul în care vor fi afectaţi. La final, absolut toată lumea va avea de câştigat printr-un astfel de proiect. Comercianţii vor avea la final nişte spaţii moderne, o întreagă zonă schimbată, cu adevărat modernă”, a spus Şinghi.

După finalizarea PUZ-ului şi scrierea proiectului, Primăria Tulcea va accesa fonduri europene pe noul Program Operaţional Regional în care este prevăzută o axă de regenerare urbană.

Aceasta a fost prima dezbatere publică cu privire la zona  Piaţa Veche, Piaţa Mircea cel Bătrân, Unirii, 3 fântâni, urmând şi alte întâlniri în diverse faze ale PUZ-ului.