Diversitatea etnică şi culturală a judeţului Tulcea poate fi savurată şi la masă, prin preparatele tradiţionale. Anul acesta, cercetătorii Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale au colectat peste 80 de reţete aparţinând comunităţilor etnice din judeţ, pe care le-au adăugat tezaurului imaterial existent.

Potrivit dr. Iuliana Titov, şef serviciu Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea, din Colecţiile Muzeului de Etnografie, începând cu anul 1963, fac parte o serie de artefacte precum icoane, cruce cu opt extremităţi, samovare, vase de aramă, piese de mobilier, piese de port sau ţesături decorative aparţinând etnicilor din Tulcea.

 „În tezaurul ICEM se află numeroase mărturii ale celor 14 etnii care convieţuiesc în judeţul nostru. Doar anul acesta baza noastră de date a fost completată cu 84 de reţete aparţinând bulgarilor, ucrainenilor, ruşilor lipoveni şi tătarilor din areal. Gustul variat al Dobrogei este dat de multitudinea cocăturilor, a colacilor, plăcintelor, ciorbelor, supelor, preparatelor din lapte, carne, peşte, legume şi a deserturilor. Reţetele completează Colecţiile Muzeului de Etnografie şi Artă Popular, care conţin o serie de artefacte aparţinând ruşilor-lipoveni, turcilor şi tătarilor, ucrainenilor, armenilor, bulgarilor, romilor şi grecilor din Dobrogea, precum icoane, cruce cu opt extremităţi, samovare, vase de aramă, piese de mobilier, piese de port sau ţesături decorative”, ne-a declarat Iuliana Titov.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.