* Primarul Ştefan Ilie: „Acum avem investiţii care necesită mai mulţi bani”

Primăria Tulcea mizează în 2023 pe un buget de peste 342 de milioane de lei, cu circa 42 de milioane de lei mai mare decât cel de anul trecut.

Primarul Ştefan Ilie îl consideră „mai echilibrat” faţă de anul trecut, în condiţiile în care 59,63% din cheltuieli vor fi alocate investiţiilor, iar cheltuielile operaţionale de funcţionare, reabilitare străzi, întreţinere şi modernizare zone verzi vor fi de 50,74%. Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul municipalităţii până pe data de 21 ianuarie.

„Bugetul este unul mai echilibrat faţă de anul trecut. Acum avem investiţii care necesită mai mulţi bani. Dacă anul trecut am apreciat că vom face în primul rând studiile de fezabilitate, proiectarea sau obţinerea autorizaţiilor de construire, acum chiar le-am obţinut şi vom avea investiţii pentru care vom cheltui bani. De exemplu, din bugetul total de 342.263,90 mii lei, un procent de 49,26% sunt pentru investiţii, diferenţa de 50,74% fiind alocată cheltuielilor operaţionale de funcţionare în care intră şi reabilitarea şi întreţinerea străzilor, a zonelor verzi sau a locurilor de joacă. Dacă adunăm bugetul pe care din cheltuielile operaţionale de funcţionare noi îl alocăm anul acesta către Serviciul de Gospodărire Municipală de circa 35 de milioane de lei, în total facem peste 204 milioane de lei pentru investiţii, ceea ce înseamnă un procent de 59,63%. Avem circa 60% pentru lucrări care afectează oraşul, investiţii sau lucrări de reabilitare, modernizare şi întreţinere”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte proiectele cu finanţare din sumele aferente Planului Naţional de Re-dresare şi Rezilienţă, bugetul prevăzut este de 10.642.000 lei.

„Avem buget separat pentru proiectele cu finanţare europeană. Pe PNRR avem un total de investiţii de 10.642.000 lei. Printre investiţii se află modernizarea Grădiniţei cu program prelungit Dumbrava Minunată şi a corpului B al Liceului de Arte George Georgescu, construirea unei creşe în cartierul E3. Mai avem reabilitarea energetică a blocurilor 12, P1 şi 11 din cadrul Asociaţiei de proprietari Nr. 6 şi a mai multor blocuri de pe străzile Gării, Babadag şi Victoriei”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Bugetul local mai conţine fonduri pentru reabilitarea mai multor unităţi de învăţământ.

„La celelalte tipuri de investiţii avem modernizarea infrastructurii Liceului Tehnologic <<Henri Coandă>>, eficientizarea energetică a Grădiniţei cu program prelungit Nr.17, reabilitarea Grădiniţei cu program prelungit Nr. 18. Avem studii de proiectare şi execuţie a unei intervenţii de urgenţă la Liceul Economic, înaintea lucrărilor complexe de reabilitare, deoarece are o porţiune ce se află în pericol. Tot la capitolul investiţii punem pentru prima dată un studiu de fezabilitate şi proiect tehnic pentru construirea unui aquaparc şi zonă de agrement în locul celui existent de la Ciuperca”, a menţionat Ştefan Ilie.

Şi anul acest sunt prevăzute lucrări pe mai multe străzi.

„În buget sunt prinse lucrările edilitare a străzilor din municipiu pentru zona Est, reabilitare şi modernizare sistem rutier, amenajarea Park and Ride de pe strada Isaccei, dar şi proiectul european pentru străzile Mahmudiei, Eternităţii, Babadag, Isaccei”, a spus Ştefan Ilie.

Anul acesta, municipalitatea va continua consultarea tulcenilor cu privire la proiectele pe care le doresc în oraş.

„Avem bani puşi pentru executarea proiectelor declarate câştigătoare anul trecut pe bugetare participativă şi vom lansa din nou un apel anul acesta. Sumele alocate vor fi cel puţin la nivelul celor de anul trecut”, precizează Ştefan Ilie.

Primarul mai spune că municipiul Tulcea are unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din ţară.

„Gradul de îndatorare al municipiului este unul dintre cele mai mici din ţară. Noi ne-am permite să mai facem împrumuturi, dar nu vrem să facem acest lucru deocamdată, până nu consumăm fondurile pe care le avem”, spune Ştefan Ilie.

Excedentul anilor precedenţi este în sumă totală de 4.000 mii lei şi a fost cuprins ca sursă de finanţare a investiţiilor în anul 2023.