„Nu cred că se vor schimba lucrurile nici în bine, nici în rău”

Acordul politic de constituire a „Coaliţiei Naţionale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL şi UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliţii de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

În acest context, preşedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu, s-a declarat mulţumit de modul în care a colaborat cu autorităţile centrale şi se aşteaptă în continuare la un echilibru politic.

„Din punct de vedere politic, noi, ca administraţie judeţeană, am fost trataţi pe această guvernare cu deschidere totală, indiferent ce ministru a fost, liberal, PSD-ist sau UDMR-ist. Poate a mers mai greu undeva la mediu, dar în rest a fost o deschidere totală. Măcar să se păstreze lucrurile aşa, să fie un echilibru naţional. Probabil că se vor schimba politicile mari, naţionale, dar în teritoriu, aşa cum mergem noi ca administraţii locale şi judeţene, a fost un echilibru naţional şi cred că va continua aşa. Nu cred că se vor schimba lucrurile nici în bine, nici în rău. A fost o dorinţă a tuturor, nu contează cine este primar, PSD-ist sau USR-ist, comunitatea trebuie să se dezvolte. Eu am fost mulţumit de modul cum am colaborat cu autorităţile centrale, oricare au fost ele”, ne-a declarat preşedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu.

Acordul politic de constituire a „Coaliţiei Naţionale pentru România” prevede şi condiţiile în care va funcţiona sistemul de rotaţie între PNL şi PSD – la schimbarea premierului. Vor fi înlocuiţi şi mai mulţi reprezentanţi în guvern, respectiv vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL, ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

De asemenea, ministrul Finanţelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei.

Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.