Patru propuneri pentru centura ocolitoare a municipiului Tulcea i-au fost prezentate primarului Ştefan Ilie de către proiectanţi.

Propunerile vin după patru luni de la semnarea contractului nr. 42647/27.09.2022 pentru ,,Servicii de Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic de Execuţie pentru Drumuri de legătură cu conexiune la Drumul Expres Constanţa – Tulcea – Brăila, între localităţile Tulcea, Mineri, Cataloi, Agighiol şi Malcoci”.

Administraţia locală a stabilit ordinea propunerilor pentru a fi analizate din punct de vedere al costului investiţiei, în etapa a doua a analizei multicriteriale: 10.1 km (varianta I), 8.83 km (varianta II), 36.13 km (varianta III) şi  10.42 km (varianta IV).

„Aceste variante, realizate de echipele de proiectanţi, vor fi analizate şi de către CNAIR, în cadrul Programului Operaţional european Infrastructură Mare, pentru ca la final să câştige aceea care va crea culoarele de acces cele mai permisibile şi mai aerisite, care va determina scăderea timpului de deplasare, a emisiilor de gaze cu efect de seră, a numărului de accidente, care va conduce la atragerea de investiţii şi investitori în municipiul Tulcea şi în zonele limitrofe metropolitane”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Această primă etapă are ca scop selectarea celor mai bune alternative pentru investiţie, care au fost analizate în funcţie de mai multe criterii. Printre criteriile luate în calcul se află  descongestionarea traficului din municipiul Tulcea şi reducerea timpilor de călătorie, deoarece, în prezent se creează ambuteiaje.

S-a mai ţinut cont de asigurarea unei reţele de transport rutier sigure si operaţionale, care să contribuie la reducerea numărului de accidente rutiere, dar şi de îmbunătăţirea condiţiilor pentru transportul de mărfuri şi asigurarea măsurilor de siguranţă pentru transportatori, conform cerinţelor UE.

Asocierea SC Eurocerad International SRL, 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrată SPA şi SC We Project Engineering SRL este câştigătoarea contractului pentru suma de 5.050.599,26 lei, exclusiv TVA.

În acest moment, traficul rutier care traversează municipiul Tulcea este asigurat prin intermediul străzii Barajului, care face legătura cu DN 22/E87 şi strada Viticulturii care face legătura cu DJ 222 Tulcea – Agighiol şi, în continuare, prin tronson Mahmudiei şi Elizeului, cu DJ 222A Tulcea-Murighiol.