Primarii din Delta Dunării spun că identificarea proprietarilor şi a cailor lăsaţi liberi în Deltă nu poate fi făcută fără fonduri de la Guvern, iar unele ONG-uri militează pentru acordarea unui statut cabalinelor.

Declaraţiile vin în contextul în care săptămâna trecută autorităţile tulcene au prezentat Planul de acţiune pentru reducerea nu-mărului cailor sălbăticiţi din Deltă, prima măsură a acestuia fiind identificarea proprietarilor cailor lăsaţi liberi în Deltă.

Primarul comunei C.A. Rosetti, Antonel Pocora, spune că administraţia locală nu dispune de buget pentru identificarea numărului de cai aflaţi în libertate pe raza UAT-ului.

„Singurele efective care pot fi identificate sunt cele care sunt înscrise în registrul agricol. Pentru restul de animale care sunt în stare de libertate este aproape imposibil să facem o asemenea acţiune. Sunt necesare fonduri pentru o astfel de identificare. Este ca şi cum ai face o identificare a leilor din junglă. Acum nu sunt foarte mulţi proprietari care deţin cabaline. Au fost cu vreo 10 ani în urmă, dar cei care mai aveau animale au decedat. Multe dintre ele sunt pe terenurile care nu aparţin comunei. Se află în zone de deltă din administrarea ARBDD sau în păduri care sunt în administrarea Ocolului Silvic Tulcea, iar noi nu avem acces acolo. Dacă se vor aloca fonduri, vom vedea cum ne organizăm. Noi nu dispunem de buget pentru astfel de identificări. Trebuie să ai oameni, utilaje, ţarcuri în care să aduci animalele. O triere a animalelor care sunt în stare de libertate nu o văd realizabilă momentan”, ne-a declarat Antonel Pocora.

Primarul comunei Crişan, Silviu Rahău, este de părere că statul român ar trebui să subvenţioneze creşterea cailor.

„Cum aş putea să identific proprietarii dacă acel cal nu este cipat, crotaliat şi cu ce fonduri? Realizabil ar fi să vină statul român prin Prefectură şi să subvenţioneze creşterea cailor. Atunci se vor găsi proprietarii, iar toţi caii despre care se spune că sunt sălbatici vor fi domestici. Noi trebuie să avem grijă de câinii comunitari, de caii sălbatici, de pisicile hoinare, şacali, dar nu ne întreabă nimeni dacă avem bani pentru copiii bolnavi, bătrâni sau elevii de excelenţă care fac naveta de la Crişan la Tulcea pentru meditaţii şi plătesc banii nesubvenţionat. Pentru identificarea cailor respectivi trebuie ca aparatul Primăriei să se ducă în teren şi avem doar 9 persoane care ce să facă mai întâi? Dacă ne alocă bani de la bugetul statului, angajăm zilieri care să prindă caii şi să le asigure hrană şi apă. Eu sunt de acord să facem anumite acţiuni, dar să fie remunerate, pentru că acei oameni şi aşa trăiesc din aer, iar dacă îi mai punem să facă şi acţiuni caritabile, lăsăm doar animalele şi ne mutăm noi din deltă. ONG-urile ca să plătească televiziunile şi să iasă pe sticlă au bani, dar să vină să întreţină caii nu au bani”, a precizat Silviu Rahău.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.