Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu nu mai este demult dedicată doar culturii şi artelor. Este o instituţie care închiriază spaţii, deşi, prin construcţie, n-a fost destinată pentru baruri, magazine, agenţii de turism sau chiar birouri de traduceri. Asta nu ar fi o problemă pentru nimeni. Problema este neîngrijirea imobilului.

Starea jalnică a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiu se datorează în continuare neînţelegerilor din sânul sindicatelor cu privire la zestrea imobiliară. De-a lungul timpului, administraţia locală a încercat pe de o parte să determine sindicatele să investească în întreţinerea clădirii, dar şi să preia imobilul.

Ultima tentativă de clarificare a situaţiei a avut loc anul trecut, atunci când liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, i-a promis primarului Ştefan Ilie că va convoca la discuţii toate sindicatele.

Intenţia municipalităţii este de a prelua imobilul şi de a-l include într-un proiect de reabilitare. Sindicatele ar vrea în schimb să beneficieze de reabilitarea imobilului cu bani de la administraţia locală, însă, fără să îl cedeze.

„Terenul de sub Casa Sindicatelor aparţine municipiului Tulcea. Anul trecut am purtat discuţii cu domnul Bogdan Hossu, care ne-a promis că va aduna toate federaţiile sindicale care ar putea hotărî în ceea ce priveşte situaţia imobilului, poate în anumite condiţii în sensul ca ei să poată folosi parterul sau să aibă întâlniri, la care noi nu ne vom opune. Suntem de acord cu condiţiile lor, pentru că dacă trece în administrarea noastră putem să depunem un proiect european pentru a o repara. Am avut mai multe discuţii care încă nu s-au soldat cu nimic. Ne trebuie o decizie a sindicatelor. În general, ei nu vor să o dea pentru că rămân fără obiectul muncii, dar în acelaşi timp se deteriorează şi vom ajunge să dăm amenzi pentru gradul de degradare. Vom face o expertiză să vedem dacă reprezintă vreun pericol”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Mihai Roma, preşedintele Uniunii Judeţene CNSLR Frăţia, susţine că imobilul trebuie să rămână al sindicatelor, aşa cum a fost de când s-a construit.

„În incinta Casei Sindicatelor îşi are sediul Uniunea Judeţeană CNSLR Frăţia Filiala Tulcea. Această clădire are un dublu statut. Pe de o parte este Casa de Cultură a Sindicatelor, care se subordonează Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor. Casa de Cultură are aproximativ două treimi din spaţiul acestei clădiri, iar o treime revine Uniunii Judeţene CNSLR Frăţia Filiala Tulcea, care se subordonează Confederaţiei CNSLR Frăţia. Important este ca în interior să creăm un mediu cât de cât acceptabil în ceea ce priveşte curăţenia, dotarea. Nu avem banii necesari pentru a realiza în exterior ce a existat pe timpuri, în anii 60, când a fost dată în folosinţă. Aici poate ar trebui să intervină autorităţile locale, pentru că banii nu se găsesc pe trotuar. Această Casă de Cultură a fost a sindicatelor, aşa că ea trebuie să rămână a sindicatelor. Asta nu înseamnă că instituţiile locale sau centrale nu se pot implica în a utiliza nişte bani pentru a schimba aspectul Casei de Cultură din Tulcea. În alte judeţe s-au dat bani şi s-au făcut lucrări inclusiv la casele de cultură ale sindicatelor din partea primăriilor respective”, a precizat Mihai Roma.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.