Ieri dimineaţă, alte bucăţi de beton au căzut de pe partea superioară a acoperişului blocului I6 de pe strada Isaccei. Din fericire, nimeni nu a fost rănit nici de această dată. La faţa locului au intervenit poliţiştii locali tulceni care au asigurat zona.
„Am intervenit pentru izolarea zonei, timp în care cei de la Servicii Publice au urcat pe bloc şi au curăţat”, ne-a spus directorul Poliţiei Locale Tulcea, Alexandru Grigore.
Şi un echipaj al pompierilor tulceni s-a deplasat la locul incidentului, nefiind însă necesară intervenţia acestora.
„Au căzut două bucăţi dimineaţă. Nu s-au înregistrat persoane rănite. Am trimis la faţa locului un echipaj care să facă constatările şi dacă este cazul să intervenim cu autoscara. Nu a fost cazul să intervenim, ocupându-se cei de la Primărie”, a precizat Cristina Profir, purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea.
Pentru a repara blocul, Primăria Tulcea va solicita Guvernului sume din fondul de urgenţă.
Duminică după amiază, partea superioară a acoperişului blocului din Piaţa Veche a cedat, iar bucăţi uriaşe de beton au distrus mai multe maşini şi au avariat geamurile unei farmacii veterinare de la parterul blocului. Din fericire nu s-au produs decât pagube materiale, zona fiind circulată mai mult în timpul săptămânii. La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea s-a deschis dosar penal pentru distrugere.
O echipă a Primăriei Tulcea a inspectat, luni, mai multe clădiri private situate în apropierea blocului din care duminică s-a prăbuşit aticul. De asemenea, Primăria municipiului a început un proces de verificare a tuturor spaţiilor comerciale de la parter şi a lucrărilor realizate de persoanele private în imobilele aflate în proprietate.
Primarul Ştefan Ilie a amintit, la întâlnirea de marţi cu conducerile asociaţiilor de proprietari de pe strada Isaccei, că întreţinerea şi reparaţia imobilelor intră în obligaţia proprietarilor, iar în cazul blocurilor, în obligaţia asociaţiilor de proprietari.
„Incidentul întâmplat duminică la blocul I6 de pe strada Isaccei ne poate face pe toţi să înţelegem de ce sunt extrem de importante şi urgente aceste lucrări (de consolidare a blocurilor, n.red.). Cauzele sunt multiple, pornind de la vechimea imobilelor, faptul că au traversat toate cutremurele şi nu au fost reabilitate niciodată, că s-au realizat foarte multe intervenţii nelegale, în special la magazinele comerciale de la parterul blocurilor, lucrări care au slăbit în timp structura de rezistenţă. Se adaugă lipsa de interes public a unor preşedinţi de asociaţii, care au permis, chiar şi urmărind obţinerea de foloase personale, extinderea sau prinderea unor structuri căpuşă de pereţii blocurilor sau chiar de aticuri, precum şi lipsa de reacţie a autorităţilor, care nu au realizat expertize tehnice, nu au sancţionat sau nu au putut convinge locatarii de necesitatea adoptării unor hotărâri, în care cel puţin 70% dintre ei să fie de acord cu lucrările publice de reabilitare şi consolidare”, se specifică într-un comunicat al Primăriei municipiului Tulcea.