După ce Primăria Tulcea a montat camere video, ca urmare a reclamaţiilor locuitorilor, numărul infracţiunilor înregistrate în unele zone din municipiu a scăzut cu 50%, a declarat primarul Ştefan Ilie, marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

Sistemul format din 15 camere video costă 7.000 de lei pe lună, sumă care este plătită timp de 24 de luni, la finele acestora autoritatea locală urmând să intre în posesia lor.

„Am solicitat aceste camere pentru că în mai multe puncte din oraş cetăţenii ne reclamau că se întâmplă foarte multe nereguli, scandaluri, curse cu maşini care pun în pericol populaţia. După montarea lor, numărul infracţiunilor s-a redus cu 50% şi chiar am şi prins cu ajutorul acestor camere pe unii care umblau la bancomat, de exemplu”, a spus  Ştefan Ilie.

Poliţia Locală Tulcea a primit 150 de solicitări de vizualizare a imaginilor

Un număr de 150 de solicitări ale Poliţiei, instanţelor de judecată şi cetăţenilor, privind imaginile de pe camerele video montate în municipiu, au fost înregistrate anul trecut de Poliţia Locală Tulcea. Cetăţenii pot solicita doar stocarea imaginilor, vizualizarea acestora fiind permisă doar reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi instanţelor de judecată.

„Anul trecut am primit 150 de solicitări din partea Poliţiei şi a instanţelor de judecată pentru vizualizarea imaginilor de pe camerele video din municipiu, dar şi din partea cetăţenilor care au cerut salvarea imaginilor. Avem solicitări foarte multe de la persoane fizice. Mai vin unii cetăţeni cărora le-a fost lovită maşina sau au un proces de contestare a procesului verbal şi ne cer să le salvăm. Noi stocăm imaginile şi nu le punem la dispoziţia lor deoarece avem voie să le dăm doar Poliţiei sau instanţelor de judecată. Acestea sunt solicitate în mare parte pentru accidente rutiere sau furturi”, ne-a declarat directorul Poliţiei Locale Tulcea, Alexandru Grigore.

Administraţia locală va monta în municipiu alte 15 camere video, în cadrul unui program ce are scop prevenirea şi diminuarea infracţionalităţii, derulat de Primăria Tulcea prin intermediul Direcţiei de Poliţie Locală a Municipiului.

„Cele 15 camere sunt puse prin parcuri, locuri de joacă, acolo unde se adună copii, iar după ora în care nu mai au voie să stea acolo îi atenţionăm să părăsească zona şi urmărim să nu facă mizerie sau distrugeri. Atunci când sunt atenţionaţi aceştia se uită în jur se conformează şi pleacă. Camerele sunt mobile şi pot fi mutate în funcţie de solicitări. Acum avem o solicitare pentru zona Vărărie în staţia de autobuz şi vom monta după ce achiziţionăm următoarele camere”, a precizat directorul Poliţiei Locale Tulcea, Alexandru Grigore.

În cadrul proiectului pilot, în toamna anului trecut au fost achiziţionate 15 camere video.

Camerele sunt prevăzute cu senzori cu alarmă pentru detectarea mişcării, înregistrează şi sunet, iar prin intermediul difuzorului de tip portavoce, conectat la dispecerat, agenţii de poliţie pot comunica direct cu persoanele aflate în raza de acţiune a camerelor video.

„Până în prezent, aceste camere şi-au dovedit utilitatea, intervenţiile audio asupra persoanelor atenţionate având ca finalitate stoparea comportamentelor antisociale. Pentru început, camerele au fost montate în zone unde au fost reclamate frecvent infracţiuni sau vandalizări ale spaţiilor de joacă. Camerele utilizate funcţionează independent, fiind dotate cu cartele de memorie şi alimentate prin panou solar, fără a fi nevoie de conectare prin cablu. De aceea, la nevoie, camerele pot fi mutate cu uşurinţă în orice zonă a municipiului”, se arată într-un comunicat al Primăriei Tulcea.