Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) din cadrul Primăriei Tulcea a organizat, ieri, conferinţa de închidere a proiectului „Servicii integrate pentru viitor”, prin care s-au înfiinţat două servicii cu impact social, iar sute de persoane din două cartiere din municipiu au primit asistenţă.

Punctul unic de acces a fost deschis în luna octombrie a anului 2019 şi este primul serviciu înfiinţat în cadrul proiectului. Acesta este funcţional, iar populaţia poate adresa orice solicitare care priveşte DAPS, dar şi pentru alte instituţii sau societăţi care furnizează utilităţi sau servicii educaţionale.

Un alt serviciu înfiinţat este Centrul „Sfântul Andrei” care se adresează copiiilor cu autism.

Prin proiect s-au dotat cabinetele de terapie pentru copiii cu autism, o cameră senzorială şi un cabinet psihologic, dar şi o sală modernă de kinetoterapie.

În cadrul conferinţei, directoarea DAPS Tulcea, Ştefana Zibileanu, a amintit proiectele sociale derulate în ultimii trei ani.

„De trei ani implementăm concomitent trei proiecte. Este vorba de acest proiect <<Servicii integrate pentru viitor>>, care este un proiect oglindă într-un alt cartier pentru care vom avea o conferinţă de închidere peste 11 aprilie, respectiv proiectul <<Re Start Neptun>> din cartierul Neptun. Pe 20 aprilie vom avea închiderea proiectului <<Ambulanţa Socială>>. A fost o perioadă foarte dificilă, de trei ani şi jumătate de implementare a unui proiect, în care DAPS a gestionat 32 de miliarde de lei vechi. Foarte dificilă a fost şi birocraţia unor astfel de proiecte”, a declarat Ştefana Zibileanu.

În cadrul proiectului „Servicii integrate pentru viitor” a fost elaborat şi un ghid de lucru privind acordarea de servicii integrate în vederea prevenirii separării copilului de familia sa.

„S-a materializat un ghid de lucru privind acordarea de servicii integrate în vederea prevenirii separării copilului de familia sa, care va veni în sprijinul specialiştilor din domeniul asistenţei sociale din Tulcea şi alte judeţe din România. Prin acest ghid am vrut să scoatem în evidenţă importanţa şi modul în care se acţionează integrat asupra unei familii. Niciodată nu poţi să vii în sprijinul unei familii decât în momentul în care acţionezi integrat. Mă refer la o acţiune a socialului, a educaţiei, sănătăţii, locuirii, dar şi la o abordare integrată pe gospodărie”, a precizat Ştefana Zibileanu.

Prezent la eveniment, primarul Ştefan Ilie a menţionat faptul că aceste proiecte au rolul de a schimba viaţa locuitorilor.

„Ne dorim ca şi din exerciţiul financiar în care suntem acum şi care ne va pune la dispoziţie fonduri să putem continua astfel de activităţi, pentru că nu numai locuitorii ci şi instituţiile din municipiu au nevoie de astfel de proiecte. Municipiul Tulcea s-a ocupat de mai multe activităţi precum reglementarea actelor de identitate, stare civilă, drepturi de asistenţă socială. DAPS s-a ocupat de oferirea unui set de servicii integrate medicale şi sociale de promovare a egalităţii de şanse şi combaterea discriminării în cadrul comunităţii pe perioada derulării întregului proiect şi prin înfiinţarea punctului unic de acces din cadrul direcţiei. Partenerul, Liceul Tehnologic <<Anghel Saligny>>,  a acoperit zona de educaţie şcolară prin creşterea accesului şi participare la educaţia preşcolară, învăţământul primar şi gimnazial, <<Şcoală după Şcoală>>, prin implementarea de programe adaptate nevoilor specifice comunităţii marginalizate. Aceste proiecte au rolul de a schimba viaţa locuitorilor şi oricât ne-am feri să ne implicăm în aceste tipuri de proiecte, ele de fapt ne ajută. Dacă la final ştim că măcar la un mic procent din grupul ţintă li s-a schimbat viaţa înspre bine, atunci noi ne-am făcut datoria”, a declarat Ştefan Ilie.

În cadrul proiectului, zeci de persoane au participat la cursuri de calificare în diferite meserii şi au primit şi indemnizaţii.

Proiectul „Servicii integrate pentru viitor” a avut printre obiective dezvoltarea resurselor umane prin creşterea accesului la un sistem de educaţie şi formare profesională de calitate, stimularea ocupării şi reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale.

Cofinanţat prin Programul Operaţional Capital Uman, proiectul a avut un buget total de circa 13,1 milioane de lei, a început în luna mai şi se încheie luna aceasta.