În urma publicării în paginile ziarului „Delta” a articolului referitor la programul de amenajare a trecerilor de pietoni supraînălţate, tulcenii au transmis administraţiei locale noi solicitări de realizare a unor limitatoare permanente pentru viteză.

Majoritatea cetăţenilor se plâng de viteza cu care unii şoferi circulă în anumite zone şi trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care sunt expuşi atât pietonii cât şi patrupedele, sau chiar structura caselor în care locuiesc.

Pe pagina de socializare a primarului Ştefan Ilie, tulcenii au transmis că îşi doresc limitatoare permanente pentru viteză în zone precum Alexandru cel Bun, Orizontului, în dreptul restaurantului „La Rosa”, în apropierea Bisericii „Buna Vestire”, Viticulturii, Isaccei – zona Dedeman, Metalurgiş-tilor, Podgoriilor.

Deşi pe strada Orizontului au fost montate astfel de limitatoare, mai mulţi cetăţeni spun că ar fi necesare mai multe deoarece TIR-urile circulă  cu viteză mare.

„Pe Orizontului ar fi trebuit mai dese pentru a obliga conducătorii de TIR-uri sau maşini mari să reducă viteza. Succes în tot ce faceţi!”, a spus Florina Gina Mocanu.

O altă tulceancă este îngrijorată de faptul că i-ar putea fi afectată structura casei.

„Pe Orizontului vom rămâne fără case. Trec TIR-uri cu viteză mare. Noi dacă este cutremur stăm liniştiţi!”, a spus Alina Elvira Stoica.

O altă tulceancă vrea limitator de viteză în apropierea Bisericii „Buna Vestire”, acolo unde şi unele pisici cad victime accidentelor.

„Sunt foarte eficiente şi vă rog, dacă e posibil, să se amenajeze limitator de viteză şi în apropierea intrării în Biserica <<Buna Vestire>>, spre strada Victoriei de pe strada Buna Vestire. Cetăţenii grăbiţi ambreiază puternic după intersecţia cu strada Traian şi la intersecţia cu Trandafirilor nu este vizibilitate pentru ce vine din sus şi mai mult, iese lume din biserică, trotuarul este aproape inexistent şi cad victime multe pisicuţe în această zonă”, a atras atenţia Viorica Ivanov.

O locuitoare de pe strada Podgoriilor transmite faptul că în zona trecerii de pietoni şoferii nu încetinesc.

„Vă rugăm frumos şi pe strada Podgoriilor să puneţi limitator de viteză. La trecerea de pietoni trec unii cu o viteză pe stradă mai ceva ca la raliuri şi în orice moment pot lovi pe cineva. Nici nu se uită că este trecere! Vă mulţumesc frumos pentru promptitudine!”, a precizat Ionela Ghemuş.

Tulcenii mai solicită treceri supraînălţate şi în proximitatea restaurantului „La Rosa”.

„Şi în dreptul restaurantului <<La Rosa>> poate puneţi limitator. O zonă foarte circulată, cu o trecere de pietoni slab dotată”, a transmis Gili Metani.

Unii cetăţeni, cel mai probabil şoferi, spun că, deşi nu le plac limitatoarele, acestea sunt esenţiale.

„Nu-mi plac, dar sunt esenţiale în zona şcolilor şi unde sunt mulţi pietoni”, spune Cristi Topor.

Văzând exemplul altor ţări, un cetăţean este de părere că limitatoarele sunt foarte bune.

„Sunt foarte bune aceste limitatoare. La bulgari sunt peste tot. Dar cei care le execută trebuie să aibă grijă să nu stopeze apa pluvială şi să se formeze băltoacă. Că atunci e mai rău. În rest, să se pună la fiecare trecere de pietoni mai expusă riscului faţă de accidente, gen strada Isaccei şi altele”, a spus Ion Rosu.

Cernica, Freziei, Livezilor, Viitorului, Tineretului, Orizontului şi Prislav sunt primele şapte străzi unde, la solicitările argumentate ale tulcenilor, au fost amenajaţi limitatori permanenţi pentru viteză.

Administraţia locală are şi alte cereri, care sunt verificate, analizate din punct de vedere al oportunităţii şi avizate pentru proiectare şi execuţie.

În aceste zile se montează şi limitatorii sezonieri de pe alte străzi ale oraşului, Isaccei, Podgoriilor, 1848, etc.

Proiectul „Amenajări rutiere – Limitatori permanenţi la trecerile de pietoni” a avut o valoare de execuţie de 84.210 lei, iar după repoziţionarea indicatoarelor rutiere va fi finalizat şi recepţionat.