Suprapunerea lucrărilor aferente infrastructurii de apă şi apă uzată din oraşul Babadag, pentru care atât primăria cât şi societatea Aquaserv au obţinut finanţare în cadrul a două proiecte distincte, pune în pericol finanţarea europeană pentru proiectul regional de apă ce vizează 15 comune şi oraşe din judeţ.
Implementarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea, derulat de societatea Aquaserv, s-a aflat în atenţia administraţiei de mulţi ani.
Realizarea acestuia a necesitat o muncă de 2-3 ani, timp în care primăriile implicate în proiect au făcut unele documentaţii ce le lipseau, precum intabulări de străzi. Astfel, abia anul trecut s-a ajuns la un numitor comun pentru proiect.
În tot acest timp, Primăria Babadag, văzând că implementarea proiectului durează, a decis să facă propriul proiect pe care iniţial l-a depus pe Compania Naţională de Investiţii, apoi pe Programul „Anghel Saligny”.
Anul trecut Primăria Babadag a început procedurile pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată, localitatea fiind prinsă deja în proiectul derulat de Aquaserv.
După ce Primăria Babadag şi Aquaserv au încheiat un document oficial prin care s-a stabilit că va fi finanţat proiectul care va obţine prima dată fonduri, a emis hotărârea de consiliu local necesară proiectului regional.
Subiectul a fost discutat ieri în cadrul unei şedinţe a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Dezvoltarea durabil a serviciilor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea”, la care a participat atât primarul oraşului Babadag, Georgian Caraman, cât şi directorul Aquaserv Tulcea, Valentin Ifrim, care au purtat discuţii contradictorii. Ambele entităţi vor să îşi ducă mai departe proiectele.
Dacă Babadag renunţă la proiectul său, proiectul Aquaserv poate merge mai departe fără probleme, în caz contrar, operatorul de apă trebuie să aibă timp să modifice proiectul regional prin scoaterea Babadagului din cuprins şi să obţină toate avizele necesare până la data de 30 septembrie, pentru semnarea unui alt contract de finanţare. Operatorul va face o notificare, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului din cadrul Biosferei va spune dacă avizul de mediu trebuie revizuit sau rămâne valabil cel iniţial. Ceea ce înseamnă mult timp pierdut.
Valentin Ifrim, directorul Aquaserv, a atras atenţia asupra faptului că dacă Primăria Babadag nu renunţă la proiectul derulat, va fi pus în pericol întreg proiectul regional şi a prezentat o adresă a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin care se precizează că până la data de 30 septembrie se poate transmite proiectul spre aprobare la nivel european.
„Au fost emise în decursul anului trecut două hotărâri de consilii locale de aprobare a indicatorilor aferenţi UAT Babadag. Investiţii cifrate undeva la 175 de milioane de lei, din care 83 milioane de lei sunt strict pe reţele. Pentru cea de a doua HCL am făcut o înţelegere şi am transmis o adresă prin care am spus că cine obţine primul finanţarea merge mai departe. Adresa era transmisă în septembrie anul trecut. Chiar şi în aceste condiţii a fost derulată o achiziţie pe două contracte, unul de execuţie reţele de apă şi unul de execuţie reţele de canalizare la începutul anului 2022, achiziţii care au fost anulate în august. Contractul de finanţare s-a semnat în octombrie şi avem certitudinea finanţării lucrărilor. În decembrie am lansat achiziţia pentru contractul de execuţie reţele la Babadag. La finalul lunii ianuarie, UAT Babadag a demarat şi el achiziţia celor două contracte. Ca urmare a sesizării acestui lucru de către MIPE şi consultantul Jaspers, ni s-a cerut să remediem situaţia. Aşa cum scrie şi în adresa transmisă de Minister, pentru remedierea situaţiei, indicaţia dată este excluderea investiţiilor pentru care UAT Babadag a obţinut finanţare cu toate repercursiunile. Concluzia din scrisoarea de la Mi-nister este clară, respectiv rezilierea contractului de finanţare semnat cu Autoritatea de Management POIM. În traducere liberă, nu se mai execută niciun fel de investiţii. Totul pică, inclusiv cele două contracte deja semnate, al treilea aflat în pregătire de semnare şi chiar achiziţia celui de la Babadag. Aceste lucruri vor avea repercursiuni, pentru că toţi ofertanţii, cel puţin cei care au contracte semnate, în mod sigur vor cere despăgubiri, care nu cred că vor fi mici. Facem sau nu facem acest proiect în totalitatea lui?”, a declarat Valentin Ifrim.
La rândul său, primarul oraşului Babadag, Georgian Caraman, a insistat asupra scoaterii din proiect a celor 26 de străzi din localitate, plus alte 51 secundare.
„Din anul 2012, la fiecare mărire de preţ ni se promitea că anul viitor încep lucrările. De anul trecut este această dublă finanţare. Noi de la început am cerut să se scoată anumite străzi din proiectul mare. Ni s-au dat asigurări că aşa se va face, iar când a venit proiectul le-am găsit în el. Acele străzi au fost finalizate, recepţionate şi acum văd că vreţi să le scoateţi. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Eu am avut proiectele pe CNI şi pentru că nu am prins finanţare acolo le-am mutat pe Anghel Saligny. Când am fost selectat pe Anghel Saligny să semnez contractul de finanţare vi s-a adus la cunoştinţă. Erau 26 de străzi care trebuiau scoase din proiect. La momentul respectiv, eu fiind în derulare cu licitaţia, am anulat-o anul trecut, pentru că am avut o discuţie şi am fost de bună credinţă. Am zis că fac acest lucru pentru ca ceilalţi primari din judeţ să nu piardă finanţare. Am spus atunci să se găsească o soluţie ca cele 26 de străzi care sunt recepţionate să fie scoase din proiect. În ianuarie am dat drumul la cele două licitaţii, iar dumneavoastră nu cumva aţi fost la o săptămână după mine? La mine canalizarea a fost pe 6 martie, la Aquaserv pe 9 martie. Pe mine mă interesa ca anul viitor să asfaltez. Nu pot să fac acest lucru fără apă şi canalizare. Eu sunt mult mai avansat, de ce să mai pierd un an?”, a argumentat Georgian Caraman.
Edilul a atras atenţia asupra faptului că nu va permite demararea unor lucrări pe străzile care deja sunt reabilitate.
„Aveţi o problemă cu acest proiect, pentru că are 26 de străzi care sunt recepţionate, iar eu nici în ruptul capului nu o să vă las să scoateţi conductele noi ca să puneţi altele. Toate sunt în cădere liberă şi nu s-au înfundat niciodată. Eu mă chinui să asfaltez şi voi să veniţi din spate să stricaţi. Nu voi accepta acest lucru. Dacă din proiectul mare se scot cele 26 de străzi, să fie scoase şi celelalte 51 secundare. Acest lucru se putea rezolva dacă mergeam împreună la Minister, şi nu separat, şi nu cu adrese trimise pe sub masă. La această valoare, proiectul nu cade, doar că trebuie mers şi discutat. Lucrurile se rezolvă la Bucureşti, nu aici. Am anulat licitaţia anul trecut pentru mi-aţi spus că vom rezolva cumva. Acum, iar mă întorc la aceeaşi situaţie de a renunţa la licitaţie şi la banii pe care îi am”, a spus Georgian Caraman.
Prezent la şedinţă, Gică Manolachi, vice-primar cu atribuţii de primar al comunei Vă-căreni, a întrebat ce se va întâmpla cu proiectul regional, dacă Primăria Babadag nu re-nunţă la proiectul său.
„Decizia aparţine în totalitate domnului primar de la Babadag şi îl înţeleg. Acest proiect a cam fost tergiversat. Şi la noi în Consiliul Local au fost nişte discuţii. Dacă domnul primar nu renunţă ce se întâmplă?”, a întrebat Gică Manolachi.
Răspunsul Aquaserv a fost că se va pierde finanţarea.
În continuare, city managerul Nicolae Bibu a cerut câteva clarificări legate de procedura de obţinere a unui eventual aviz de mediu.
„Interesul UAT-ului primează şi înţeleg perfect opţiunea primarului de la Babadag. Şi noi avem nişte lucrări pe care le-am tot amânat, tocmai pentru a le pune într-o ordine firească. Dacă pe parcursul execuţiei se renunţă la fracţii din proiect, te duci de fiecare dată să iei aviz de la Mediu?”, a spus Nicolae Bibu.
Primarul oraşului Isaccea, Anastase Moraru, preşedintele Asociaţiei de Dezvol-tare Intercomunitară, a concluzionat spunând că atât reprezentantul Aquaserv cât şi primarul din Babadag trebuie să discute problema la nivel central.
„Suprapunerea se poate rezolva doar dacă Babadag îşi retrage finanţarea de la Programul Anghel Saligny, dar este o decizie care le aparţine şi nimeni nu poate să le oprească dorinţa. Am vorbit la Minister şi ni s-a spus foarte clar, dacă nu era documentul de înţelegere dintre voi legată de cine obţine finanţare primul merge mai departe, se anula licitaţia. Este clar faptul că va trebui să mergeţi la minister, inclusiv la Ministerul Mediului să clarificaţi aceste probleme”, a precizat Anastase Moraru.
În prezent, Primăria Babadag nu are semnat contractul de finanţare la Ministerul Dezvoltării deoarece nu a obţinut încă avizele necesare proiectului de la Apele Române.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea vizează reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din 15 comune şi oraşe din judeţ. El este finanţat etapizat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD).
Bugetul total estimat al proiectului regional este de circa 250 de milioane de euro.