Primăria Tulcea a obţinut finanţare pentru construirea a două centre pentru persoanele cu dizabilităţi, a declarat, ieri,  primarul Ştefan Ilie, în cadrul conferinţei de închidere a proiectului „Re start Neptun – dezvoltare locală integrată”, derulat de Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS).

Cele două proiecte sociale vor fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar un al treilea proiect social pentru sprijinirea copiilor cu dizabilităţi se află în faza de evaluare pentru obţinerea finanţării, potrivit edilului.

„Anul acesta am obţinut finanţare împreună cu Ştefana Zibileanu (n.r. – directoarea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea), pentru construirea a două centre care lipsesc în municipiul Tulcea. Nu înseamnă că mâine le vom vedea şi până la sfârşitul anului beneficiarii vor fi acolo. Este o procedură greoaie. Lucrurile nu se fac deodată, dar se fac, pentru că primim banii şi punem la dispoziţie doar terenul. Vom construi două centre pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru cei care au nevoie să îşi ducă copiii acolo să socializeze, unde vor fi de la medici până la personal calificat care să încerce tot timpul să îi recupereze şi reintegreze în societate. Încercăm să obţinem finanţare şi pentru un proiect dedicat copiilor cu autism, deoarece părinţii se chinuie foarte mult  pentru copii şi fac eforturi financiare foarte mari ducându-se în alte zone ale ţării”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Directoarea DAPS, Ştefana Zibileanu, a susţinut necesitatea proiectului pentru copiii cu autism.

„Avem la Tulcea centrul Sfântul Andrei, dar spaţiul nu este suficient. În cadrul instituţiei, sunt trei cabinete psihologice, un cabinet de kinetoterapie şi unul de terapie senzorială care ar necesita, la cererea care este în municipiu, existenţa unei clădiri separate şi mai mult personal de specialitate. Este foarte dificil cu personalul de specialitate”, a precizat directoarea DAPS, Ştefana Zibileanu.

În cadrul conferinţei de închidere a proiectului „Re start Neptun – dezvoltare locală integrată”, au fost prezentate rezultatele activităţilor desfăşurate în perioada 2019-2023, una dintre cele mai importante investiţii realizate în cadrul acestuia fiind deschiderea în anul 2020 a Centrului de Asistenţă Integrată Comunitară.

„Centrul are o sală de kinetoterapie, săli de consiliere psihologică, de întâlniri, de mediere şi nu în ultimul rând Punctul unic de acces care reprezintă o inovaţie pentru acest proiect. Este locul în care populaţia din cartierul Neptun se poate adresa nu doar cu probleme care privesc DAPS, ci şi cu alte probleme care vizează alte instituţii”, a spus directoarea Ştefana Zibileanu.

La rândul său, Ştefan Ilie a punctat importanţa derulării unor proiecte sociale.

„Vreau să vă spun că aceste tipuri de intervenţii ale Uniunii Europene, pentru încercarea rezolvării unor probleme sociale, sunt foarte importante. Ele nu se regăsesc în statele care nu sunt membre UE. Atunci când avem nişte refulări şi încercăm să vorbim despre situaţia ţării şi multele probleme care ne apasă, trebuie să le punem în balanţă cu alte state din apropiere precum Republica Moldova sau Ucraina, care niciodată nu au beneficiat de suportul Uniunii Europene. Foarte puţine DAPS-uri din ţară finanţează şi implementează astfel de proiecte. Foarte puţine direcţii din cadrul primăriilor judeţului Tulcea se implică în astfel de proiecte pentru că sunt greu de realizat şi complicate în activităţile pe care le desfăşoară”, a subliniat Ştefan Ilie.

Prin intermediul proiectului, sute de persoane au beneficiat de servicii medicale, consiliere, au participat la cursuri de calificare profesională, iar unele dintre ele au primit subvenţii pentru deschiderea unor afaceri.

„În primă fază am fost cu copilul la psiholog, apoi am participat la două cursuri de manichiură-pedichiură şi antreprenoriat. Am mai participat la anumite activităţi de ordin psihologic care m-au ajutat în creşterea copilului. Am primit mici cadouri şi am socializat”, ne-a spus Carmen Toia, una dintre persoanele beneficiare ale proiectului.

Ioana Călinescu, spune că fiica sa şi-a găsit un loc de muncă după ce a participat la nişte cursuri în cadrul proiectului.

„Fiica mea a participat la nişte cursuri, iar acum munceşte în comerţ. Eu am grijă de nepoată cât este în vacanţă”, a spus Ioana Călinescu.

Bugetul total al proiectului a fost de 11.483.055,67 lei, din care finanţarea nerambursabilă alocată prin Programul Operaţional Capital Uman a fost de 9.760.597,35 lei.