Situaţia privind lucrările de apă şi canalizare din oraşul Babadag se află încă în discuţii. Suprapunerea lucrărilor din cadrul proiectului regional derulat de societatea Aquaserv cu cele ale Primăriei Babadag a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul ultimei şedinţe a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Dezvoltarea durabil a serviciilor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea”, pentru care se caută în continuare soluţii.

Dacă Primăria Babadag renunţă la proiectul său, proiectul Aquaserv poate merge mai departe fără probleme, în caz contrar, operatorul de apă trebuie să aibă timp să modifice proiectul regional prin scoaterea localităţii din cuprins şi să obţină toate avizele necesare până la data de 30 septembrie, pentru semnarea unui alt contract de finanţare.

Proiectul regional de apă  vizează 15 comune şi oraşe din judeţ, inclusiv municipiul Tulcea. Legat de acest subiect, primarul Ştefan Ilie se arată convins de faptul că se vor găsi soluţii.

„Sunt convins că asociaţia care conduce Aquaserv şi toate celelalte primării care beneficiază de acest proiect vor găsi soluţii ca să nu fie periclitat acest proiect. Atât timp cât un consiliu local vrea să iasă dintr-un proiect, nu trebuie să se pună în discuţie cererea de finanţare. Maxim, pot fi reduse investiţiile, sau, în funcţie de contract, penalităţi. Investiţia va merge mai departe”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Realizarea proiectului a necesitat o muncă de 2-3 ani, timp în care primăriile implicate în proiect au făcut unele documentaţii ce le lipseau, precum intabulări de străzi. Astfel, abia anul trecut s-a ajuns la un numitor comun pentru proiect.

În tot acest timp, Primăria Babadag, văzând că implementarea proiectului durează, a decis să facă propriul proiect pe care iniţial l-a depus pe Compania Naţională de Investiţii,  apoi pe Programul „Anghel Saligny”.

Anul trecut, Primăria Babadag a început procedurile pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată, localitatea fiind prinsă deja în proiectul derulat de Aquaserv. După ce Primăria Babadag şi Aquaserv au încheiat un document oficial prin care s-a stabilit că va fi finanţat proiectul care va obţine prima dată fonduri, a emis hotărârea de consiliu local necesară proiectului regional.

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Tulcea vizează reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din 15 comune şi oraşe din judeţ. El este finanţat etapizat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD).

Bugetul total estimat al proiectului regional este de circa 250 de milioane de euro.