România va permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina, dar aplică măsuri suplimentare de control, începând cu 20 aprilie, pentru a proteja fermierii români.

Miercuri, ministrul Agiculturii, Petre Daea, l-a informat pe omologul său ucrainean că România va sigila şi monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina, iar Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) va controla direct în vamă nivelul de pesticide din produsele ucrainene.

În acest sens, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, dr. Mitică Tuchilă, dă asigurări că instituţia pe care o reprezintă are capacitatea de a gestiona situaţia.

„La DSVSA nu am fost informaţi până în prezent despre noile măsuri, însă am văzut în presă declaraţiile ministrului. În momentul în care se va decide concret ca noi să recoltăm probe pentru pesticide sau alte substanţe care ar putea să depăşească limitele admise, ne vom conforma, având toată logistica necesară şi factorul uman necesar pregătit. Laboratorul de la nivel judeţean este dotat cu o serie de metode acreditate pentru determinarea microtoxinelor, ne vom conforma şi vom recolta probe în direcţia asta. Probele vor fi recoltate de către inspectorii din punctul de intrare vamală Isaccea, şi afluite ulterior către laboratorul nostru spre analiză. Dacă vor fi analize care nu se pot face la Tulcea, probele vor fi direcţionate către laboratoarele din ţară, care au acreditarea necesară”, ne-a declarat Mitică Tuchilă.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.