Finanţările obţinute de Primăria Tulcea pentru reabilitarea unor unităţi de învăţământ din municipiu îi face pe unii elevi să evite continuarea studiilor în acele şcoli, însă primarul Ştefan Ilie transmite faptul că realizarea investiţiilor este de durată, iar lucrările vor fi programate pe cât posibil în perioada vacanţei de vară.
Declaraţia a fost făcută de primarul Ştefan Ilie, ieri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, atunci când acesta a prezentat stadiul proiectelor derulate prin Programul naţional de investiţii „Şcoli sigure şi sănătoase”.
„Finanţarea afectează inclusiv elevii de la licee pentru că ei aud şi nu vor să mai meargă la un liceu unde se vor face lucrări de reabilitare pentru că se gândesc că vreo doi ani de zile vor învăţa prin cine ştie ce loc. Nu este aşa. Realizarea unui astfel de obiectiv este de durată. El nu începe mâine şi dăm elevii afară sau scoatem tablele şi instalaţiile şi îi punem pe profesori. Din momentul când demarează procedura de licitaţie începem să avem contact cu directorii şcolilor, iar când avem un câştigător acest contact începe să se consolideze. Atunci vom şti că proiectarea tehnică va dura cel puţin 6 luni şi lucrările care vor afecta imobilul în această perioadă. Executantul se pune de acord cu directorul de şantier şi managerul şcolii şi decid să în-ceapă de la internat pentru a prinde perioada de vară”, a declarat Ştefan Ilie.
Edilul a mai precizat faptul că administraţia locală va pune la dispoziţia şcolilor ce vor intra în reabilitare diverse spaţii ale Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean poate încropi săli de clasă, acolo unde este cazul.
„Noi punem la dispoziţie diferite spaţii pe care le are Direcţia de Întreţinere şi Admi-nistrare a Patrimoniului, Inspectoratul Şcolar Judeţean pune la dispoziţie şcoli sau clase unde se pot depozita de la paturi din internate până la încropirea unor săli de clasă, acolo unde este cazul. Nu toate aceste şcoli vor fi deodată afectate. Nu ştiu dacă este bine, pentru că am putea suferi doi ani şi apoi am avea şcoli pentru 20 de ani, dar la noi situaţiile pot fi prelungite din cauza licitaţiei”, a spus Ştefan Ilie.
În cadrul şedinţei, primarul Ştefan Ilie a prezentat şi stadiul proiectelor finanţate prin programe guvernamentale şi europene.
Prin Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic (PNCCRS), Primăria Tulcea a obţinut finanţare pentru reabilitarea blocului M1 de pe strada Isaccei şi a Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”. De asemenea, Corpul C al Colegiului Economic „Delta Dunării” este inclus în lista obiectivelor propuse spre finanţare pentru lucrări de consolidare seismică. În cadrul aceluiaşi program, Primăria Tulcea a depus cereri de finanţare pentru reabilitarea a 10 blocuri, a unor imobile de pe strada 14 Noiembrie şi modernizarea sediului Poliţiei Lo-cale, care se află în evaluare la Ministerul Dezvoltării.
Primăria a încheiat contracte de finanţare şi pentru 14 proiecte ce cuprind reabilitarea energetică a unor blocuri şi reabilitarea mai multor unităţi de învăţământ.
Administraţia locală a realizat până în prezent expertize tehnice pentru 93 de clădiri rezidenţiale multifamiliale, 26 de şcoli şi 10 clădiri publice.
În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de ieri, reprezentanţii mai multor instituţii publice deconcentrate precum DSV, DSP, OPC şi IJJ au prezentat rezultatele controalelor efectuate în perioada minivacanţei de Paşte.