Pompierii tulceni vor face periodic acţiuni de ventilaţie la subsolul blocului X 4 C de pe Aleea Ciocârliei, după ce locatarii s-au plâns că în urma ploilor au apărut pete de motorină. Sursa contaminării ar fi staţia Petrom din apropiere.
De altfel, încă din 2014, zona în care se află blocul în discuţie şi staţia Petrom a fost declarată, printr-o hotărâre de guvern, sit cu potenţial de contaminare, a precizat, ieri, Paul Cononov, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Tulcea, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
„Această situaţie a început undeva la nivelul anului 2014. Această suprafaţă a fost considerată un sit cu potenţial de contaminare. Este declarat printr-un act normativ, printr-un HG. S-au eliberat anumite documente care au permis realizarea unor foraje de observaţie în urma cărora s-a constatat că situl este contaminat, iar proprietarul OMV Petrom trebuie să întreprindă acţiuni care să ducă la decontaminare. Noi, Apele Române, am eliberat anul trecut un aviz care a stat la baza certificatului de urbanism emis de Primăria Tulcea, prin care OMV Petrom îşi asumă integral decontaminarea acestui sit”, a menţionat Paul Cononov.
Până pe data de 10 mai, compania OMV Petrom va rea-liza lucrări de curăţare a subsolului. La începutul acestui an, compania a obţinut autorizaţia de construire pentru proiectul de decontaminare a solului din zona de Vest, depozitul din strada Combustibilului, rampa CF 9 şi igienizarea subsolului.
„La începutul anului s-a obţinut autorizaţia de construire pentru proiectul de decontaminare a solului şi subsolului din zona de Vest şi depozitul din strada Combustibilului şi rampa CF 9. Acolo vom colecta volumele de pământ şi îl vom transporta la societăţi specializate pentru decontaminare. Totodată, vom face şi preluarea peliculei de produs petrolier din pânza freatică prin montarea a două staţii de preluare a apelor freatice atât la rampa CF 9 cât şi la depozitul din strada Combustibilului. Suntem în faza de licitaţie, de desemnare a firmei care va câştiga. Pentru rezolvarea situaţiei concrete noi vom lua măsuri, iar în maxim o săptămână vom igieniza subsolul, vom vidanja apele contaminate şi vom spăla cu pompe de presiune cu detergent degresant. Practic, subsolul va fi curăţat şi igienizat cu substanţe specifice, după care vom remedia eventuale impermeabilităţi apărute de-a lungul timpului. Ultima operaţie s-a încheiat în 2012 şi de atunci nu am mai avut evenimente. Au mai fost scurgeri, dar nu atât de mari cum au fost atunci. Vom monitoriza în permanenţă starea subsolului şi vom acţiona ori de câte ori va fi nevoie. Noi deja am demarat acţiunea de colectare a ofertelor pentru igienizarea subsolului. Termenul de curăţare a subsolului este maxim 10 mai. La finalizarea proiectului, după circa doi ani, pânza freatică va intra în parametri normali”, a declarat reprezentantul OMV Petrom.
Prezent la şedinţă, primarul Ştefan Ilie, a salutat demararea unui astfel de proiect.
„OMV Petrom a demarat această acţiune înainte să apară din nou petele la subsolul Asociaţiei Izvor, încă de la jumătatea anului trecut când au depus solicitările pentru certificatul de urbanism şi acordul din partea administratorului public pentru realizarea investiţiei. În urma ploilor îndelungate, au apărut din nou pete în subsol”, a precizat Ştefan Ilie.
Corneliu Bodescu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Izvorul, a prezentat demersurile pe care le-a făcut la diverse instituţii pentru a rezolva situaţia şi s-a declarat nemulţumit de faptul că acestea nu au luat nicio măsură.
„Înainte de Paşte am fost contactat de către locatari pentru a rezolva situaţia. Am sunat prima dată la 112 şi a venit un echipaj care a intrat la subsol. Aceştia au spus că nu e de competenţa lor pentru că nu au aparate de măsură şi ne-au îndrumat către Garda de Mediu pe care am contactat-o. Ni s-a spus să trimitem e-mail şi că vom primi răspuns în termen de 30 de zile. Am trimis un e-mail şi către cineva de la Primărie. Apoi am aşteptat până după Paşte, când un domn viceprimar a venit la faţa locului. ISU, Garda de Mediu şi Protecţia Civilă au fost acolo, dar toţi ne-au învârtit”, a spus Corneliu Bodescu.
Pe ordinea de zi a şedinţei CJSU s-a mai aflat situaţia digurilor de la Nufăru şi Mahmudia, dar şi o analiză a focarelor de omizi defoliatoare în fondul forestier, subiecte asupra cărora vom reveni.