Localnicii din Letea distrug periodic gardul de împrejmuire a pădurii, realizat de lucrătorii Administraţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), pentru a nu-şi pierde sursele de venit obţinute de pe urma acestei atracţii turistice, spune guvernatorul Gabriel Marinov.
Acesta atrage încă o dată atenţia că pădurea Letea este afectată de caii crescuţi în libertate, peste 2.000 de copaci fiind deja distruşi de cabaline.
Până în prezent nu au fost identificaţi localnicii care distrug gardul, aceştia făcând acţiunea foarte discret, spune guvernatorul ARBDD.
„Caii de la Letea sunt o atracţie turistică de care se foloseşte toată populaţia localnică din zonă, în special cei care realizează acest turism. Dacă noi într-un fel sau altul, pe timp de iarnă prin momirea cailor cu hrană în afara împrejmuirii sau în primăvară, prin dirijarea lor în afară îi scoatem de acolo, ei nu mai au obiectul muncii. Totodată, pe perioada rece, vegetaţia este tot mai puţină, iar posibilităţile de hrănire a tuturor animalelor sunt restrânse şi atunci se apelează la aceste distrugeri ale gardului. Periodic, găsim gardul distrus. De ce sunt distruse şi cine le distruge, căci animalele nu o fac, deoarece s-ar zgâria… Aceste acţiuni ale localnicilor sunt extrem de discret făcute, astfel încât să nu fie prinşi”, a precizat Gabriel Marinov.
Distrugerea copacilor din pădurea Letea de către cabaline este un incident ecologic cu repercursiuni serioase pe termen lung, atrage atenţia guvernatorul.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.