Tulcenii sunt îndemnaţi de primarul Ştefan Ilie să investească în amenajarea unor parcări publice private, afacerea putând fi profitabilă în condiţiile în care în prezent locurile de parcare publică sunt cu plată. Edilul încurajează atât persoanele fizice, cât şi zona privată să depună cereri la Primăria Tulcea, acestea urmând să fie autorizate într-un timp scurt.
„Plata parcărilor publice trebuie să determine apariţia parcărilor private. Municipiul nu are de unde să scoată, ca dintr-un joben, terenuri pe care să facă continuu parcări, la câte maşini vin în fiecare an prin achiziţie, cumpărări la mâna a doua, etc. Nu putem face parcări, pentru că ne trebuie spaţii şi pentru verdeaţă, zone culturale şi toate tipurile de activităţi publice. O poliţie locală care nu doar să amendeze, dar să şi prevină şi să formeze ca o deprindere pentru cetăţeni, că trebuie să îşi plătească parcarea publică, va face ca unele persoane juridice ale municipiului să se gândească să îşi facă parcări private. Poate chiar mai ieftin decât la municipiu, să intrăm într-o concurenţă. În acest fel să se lărgească spaţiile şi să apară mai multe, pentru că atât timp cât era gratis, niciun întreprinzător privat nu putea să se gândească că va face o parcare. Fiind parcarea gratis, când aveam 1.000 de mp mă gândeam să fac un bloc, nu o parcare. Numărul locurilor de parcare va creşte în momentul în care va exista o rigurozitate a plăţii parcărilor publice. Invit piaţa concurenţială, persoanele fizice şi private să depună cereri, mici proiecte pentru că le vom autoriza foarte repede. Să transforme terenurile pe care le au în parcări”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Până ca noul regulament privind parcările publice să fie pus în aplicare, parcările publice gratuite erau folosite de cetăţeni şi turişti în detrimentul celor private cu plată.
„De exemplu, în parcarea cu barieră de la hotel Delta nimeni nu intra acolo niciodată, decât cei care se cazau, atât timp cât ştiau că pe dreapta poţi parca. Prin aceste plăţi nu facem altceva decât să deschidem poarta zonei private şi în loc să se gândească să îşi ridice un bloc de 10 etaje în mijlocul unei zone de case, se poate gândi să facă o parcare privată în care să pună preţuri mai mici decât în cele publice şi în acest fel numărul locurilor de parcare va creşte”, a precizat Ştefan Ilie.
Totodată, aplicarea noului regulament face ca în municipiu să se găsească mai repede un loc de parcare, în special în zona instituţiilor publice.
„Aplicarea regulamentului privind parcările publice, chiar dacă supără pe unii, pe cei mai mulţi îi mulţumeşte, pentru că este pentru prima dată în istoria municipiului Tulcea când, fiind verificată fiecare maşină care parchează în parcare publică şi dându-se amendă sau ridicându-se maşina în caz de neplată, găsim locuri de parcare. Găsim locuri de parcare la Poliţie pentru a ne duce să scoatem cazierul sau să dăm o declaraţie, sau să scoatem buletinul. Găsim locuri libere în alte parcări publice din jurul unei instituţii, care sunt pentru cetăţeni, şi nu pentru angajaţii care lucrează acolo. Angajaţii care lucrează la instituţii îşi pot lăsa maşinile acasă, pot veni cu autobuzul, pe jos, sau îşi pot duce maşinile în alte locuri în afară de parcările publice. Le pot lăsa în parcările rezidenţiale în intervalul 8.00-16.30. Parcările din faţa instituţiilor publice trebuie să fie peste 95% adresate cetăţenilor. Prin regulament, noi oferim câte două locuri şi instituţiilor, pentru că este firesc să aibă şi locurile lor de parcare unde primesc oficialităţi sau urgenţe. Eu, ca tulcean care are abonament plătit sau care vreau să parchez în faţa unui obiectiv, nu pot să fiu de acord să văd că acolo sunt maşini care nu au achitat taxa de parcare, în timp ce eu caut un loc pentru a mă duce la Poliţie sau piaţă şi vreau să plătesc”, a explicat Ştefan Ilie.
Primarul îi îndeamnă pe toţi cetăţenii să folosească metodele de plată online atunci când folosesc parcările publice.
„Este firesc să fie amendaţi toţi cei care parchează în parcări publice şi nu plătesc. Avem la dispoziţie plata cash, prin sms, prin aplicaţie. Îi îndemn pe toţi cetăţenii să folosească aplicaţia. Atunci când nu folosesc maşina în fiecare zi, nimeni nu mă poate opri să o parchez în prima parcare park&ride a municipiului, unde preţurile sunt mult mai mici, iar locaţia este monitorizată video şi pot pleca de acolo cu autobuzul sau taxi. A plăti parcarea publică face ca parcările să aibă locuri libere întotdeauna pentru cetăţenii care le folosesc pentru a-şi rezolva nişte probleme, nu pentru a parca rezidenţial acolo”, a subliniat Ştefan Ilie.
Consilierii locali au decis, recent, modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcări din municipiu, iar printre completările aduse a fost introdu-cerea unui abonament anual pentru acest tip de parcare în valoare de 600 de lei.
Regulamentul mai prevede posibilitatea de a parca pentru 24 de ore în orice zonă amenajată special contra sumei de 20 de lei, posibilitatea de a parca pentru o săptămână, contra sumei de 100 de lei, şi introducerea unui abonament anual 24h/24h, contra sumei de 1.500 de lei.
În unele parcări private de la marginea oraşului Tulcea, tariful practicat pentru o oră de staţionare este de 5 lei, opt ore de staţionare fiind taxate cu 20 de lei, iar 24 de ore, cu 30 de lei. În plus, parcarea privată are şi două staţii electrice de încărcare.
De-a lungul anilor, în sezonul estival, parcările din municipiu s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru turiştii care ajung în Tulcea cu autoturismele personale şi le lasă aici pentru a urca la bordul navelor şi a ajunge în satele Deltei pentru a-şi petrece vacanţa.