Tulcenii vor putea scăpa de maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui stimulent pentru casare în valoare de 3.000 lei, bani pe care-i vor primi cash, fără a fi obligaţi să cumpere maşini noi.

Primăria Tulcea a obţinut 2,4 milioane de lei pentru casarea a 1.000 de autovehicule ale locuitorilor municipiului, după ce Comitetul de Avizare din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu, (AFM), a aprobat luni cererea depusă, a anunţat primarul Ştefan Ilie.

„În perioada următoare AFM va demara procesul de semnare a acordului de delegare cu Primăria Municipiului”, a spus Ştefan Ilie.

Astfel, tulcenii care au maşini mai vechi de 15 ani le pot vinde Primăriei, în schimbul sumei de 3.000 de lei.

La 18 octombrie 2022, la nivelul municipiului erau înregistrate 10.611 vehicule, având criteriile de eligibilitate prevăzute de ghidul de finanţare. Astfel, s-ar acoperi circa 10% în prima sesiune.

Beneficiarul trebuie să facă dovada că locuieşte pe raza municipiului Tulcea şi că deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puţin 5 ani, aflându-se, în acelaşi timp, în evidenţele fiscale ale Primăriei.

Persoana fizică nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat şi bugetul local, şi să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni împotriva mediului. Beneficiarul trebuie să-şi asume şi un angajament conform căruia nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 (sau inferioară) în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

În ceea ce priveşte eligibilitatea autovehiculului, bunul trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani (calculată de la anul fabricaţiei), iar norma de poluare să fie Euro 3 sau inferioară.

Vor putea fi casate autovehicule precum: autoturisme (categorie de folosinţă M1, cu cel mult 8 locuri pe scaune, în afară de şofer), microbuze (M2 sau M3, cu cel mult 22 de locuri pe scaune sau în picioare) şi autoutilitare uşoare (N1, cu o masă ce nu depăşeşte 3,5 tone, inclusiv automobile mixte destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate).