Tulcea va avea un circuit de mountain bike, în zona Bididia, amenajarea realizată de Primăria municipiului şi Direcţia Silvică fiind pe ultima sută de metri. Circuitul va fi inaugurat odată cu Concursul de MountainBike Aegyssus XCO, urmând să rămână apoi la dispoziţia tuturor celor pasionaţi de acest sport.

Circuitul de concurs Bididia XCO este de 6 km, cu 224 metri diferenţă de nivel şi un grad de dificultate mediu-avansat. Acesta va fi inaugurat odată cu concursul de pe 1 iulie, competiţie care deschide seria acţiunilor sportive din cadrul celui mai mare eveniment sportiv din judeţ, spune Ion Boncea, consilier pe probleme de sport în cabinetul primarului municipiului şi preşedintele Asociaţiei Clubul Sportiv Pro Explorer Outdoor.

„Am reuşit să aducem o etapă din Cupa României XCO pentru a treia oară la Tulcea, după ce în 2019 am avut la Somova atât etapă de Cupa României, cât şi de UCI (Union Cycliste Internationale)-cursă europeană, copii şi adulţi, iar în 2020 am avut Cupa României XCO copii şi Maraton pentru adulţi, la Luncaviţa. Ne bucurăm că evenimentul nostru deschide festivalul sporturilor la Tulcea, lucrăm continuu la circuit, suntem zilnic aici şi încercăm să oferim un traseu de mountain bike foarte tehnic, cu obstacole, cu drop-uri, sărituri, care va oferi participanţilor şi spectatorilor emoţii”, ne-a declarat, ieri, Ion Boncea.

Concursul Bididia XCO este cuprins în Cupa României XCO, pentru adulţi fiind cea de a 2-a etapă, în timp ce pentru copii va fi etapa a 3-a.

„Ne dorim ca la acest concurs riderii să aibă parte de multă distracţie, lucru pentru care muncim, deoarece ramura aceasta sportivă este foarte mult pentru sufletul nostru. Ne aşteptăm să avem o prezenţă ridicată la Etapa a 3-a din Cupa României XCO Copii, peste 120 de participanţi. La Etapa a 2-a din Cupa României XCO la adulţi probabil că va fi o prezenţă mai modestă, din cauză că suntem într-un judeţ aflat la mare distanţă de restul ţării, ceea ce pentru unii ciclişti pare a fi un impediment. În general, sperăm la un eveniment reuşit, cu multă distracţie şi lipsit de incidente, la care să participe şi comunitatea în număr mare, ca spectatori. XCO -ul este despre spectacol, înainte de performanţă”, a subliniat Ion Boncea.

Concurs se adresează, cu precădere, sportivilor licenţiaţi, dar este deschis şi riderilor amatori nelegitimaţi.

Aegyssus Sport Fest, la a doua ediţie

Aflat la a doua ediţie, Aegyssus Sport Fest, eveniment organizat de Primăria municipiului Tulcea la iniţiativa lui Ion Boncea, este un festival dedicat sportului. Timp de 10 zile, în perioada 30 iunie – 9 iulie, tulcenii au ocazia să ia parte la competiţii din alte 12 ramuri sportive, pe lângă cea de  mountain bike: kaiac-canoe, triatlon, semimaraton, streetball, tenis de masă, tenis de câmp, şah, fotbal, lupte, kempo, karate şi box.

„Bucuria cea mai mare este că numărul cluburilor sportive care s-au implicat şi, implicit, numărul activităţilor care se vor desfăşura pe parcursul Aegyssus Sport Fest s-au dublat faţă de anul trecut, asta înseamnă că începem să înţelegem că, dacă ne unim, putem facem  evenimente spor-tive tot mai mari pe viitor. Dorinţa generală este ca Aegyssus Sport Fest să devină o destinaţie pentru sportivii români, în general. Încercăm să aducem în fiecare an competiţii bune ale României şi campionate naţionale, astfel încât toţi cei care fac sau aspiră la performanţă, să vrea să ajungă aici, la Tulcea”, a subliniat Ion Boncea.

Participarea la festivalul Aegyssus Sport Fest este liberă, iar înscrierile se fac prin intermediul cluburilor şi asociaţiilor sportive partenere.