Dr. Amalia Cucu şi Vasile Tomescu sunt doi dintre medicii veterani cu activitate de zeci de ani în sistemul medical tulcean care au fost premiaţi săptămâna trecută cu diplome şi plachete de cetăţeni de onoare ai comunităţii de voluntari din partea Asociaţiei Voluntari pentru Tine. Ambii îi încurajează pe tineri să urmeze o carieră în medicină doar dacă sunt dispuşi să renunţe din timpul petrecut cu familia în favoarea celui petrecut în spital.
Dr. Vasile Tomescu activează pe specialitatea ORL, fiind medic de peste 50 de ani.
„Activez în sistem de 56 de ani. Nu ştiu dacă medicina în sine mi-ar fi plăcut foarte mult, în schimb mi-a plăcut biologia. La 16 ani, când am început eu facultatea, era greu să te orientezi. Mi-au plăcut ştiinţele naturale. După absolvire am făcut circa trei ani de dispensar rural, după care am venit în Tulcea. Dificultăţi sunt tot timpul, dar nu mi-a venit niciodată ideea să renunţ. Ramura pe care profesez este întâmplare. A fost perioada anilor 70, atunci când am dat rezidenţiatul, şi erau foarte puţine posturi şi alegeai cam ceea ce ţi se oferea. Îi încurajez pe cei tineri să urmeze medicina dacă au disponibilitatea de a fi legaţi mai mult de spital decât de familie. Viaţa de spital îţi impune nişte reguli pe care trebuie să le accepţi”, ne-a declarat dr. Vasile Tomescu.
Dr. Amalia Cucu, medic radiolog pe specialitatea Imagistică, profesează de 34 de ani.
„Am ales să urmez medicina fiind impulsionată puţin din familie şi iubesc foarte mult copiii. Eu am făcut facultatea de Pediatrie, iar timp de şapte ani am fost la dispensar, la Circa 10 – copii, şi apoi am decis să trec pe radiologie. Mă ocup de tot ceea ce înseamnă imagistică, radiografii, tomografie, rezonanţă magnetică, ecografie, mamografie, ceea ce implică punerea diagnosticului din punct de vedere imagistic. Am trecut prin perioade cu foarte multe gărzi. Activitatea în spital este foarte grea, pentru că suntem puţini ca număr de medici. Nu m-am gândit să renunţ niciodată pentru că asta mi-a plăcut să fac şi îmi doresc în continuare. Cei tineri pot urma o carieră în medicină dacă sunt pasionaţi şi dacă sunt dispuşi să renunţe. Medicina înseamnă foarte multă renunţare la familie şi copii. Este foarte greu pentru noi, femeile, pentru că suntem soţii şi mame. Medicina te solicită foarte mult şi nu mai ai acelaşi timp pe care să îl acorzi familiei tale”, a precizat dr. Amalia Cucu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.